Cuma günü Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’yi Güney Kafkasya’ya bağlayan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesini dünyanın en başarılı enerji girişimlerinden biri olarak nitelendirdi.

Erdoğan, Türkiye’nin kendi enerji güvenliğini sağlama girişimlerine bir örnek teşkil ettiğini ve aynı zamanda daha geniş bir bölgeye katkıda bulunduğunu söyledi.

Kazakistan 2023’te başlıyor

Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov, basına yaptığı açıklamada, petrol ihracatını çeşitlendirmek için yol haritasını belirlediklerini, 1 Ocak itibarıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden 1,5 milyon ton petrol sevkiyatına başlayacaklarını ve sevkiyatın gelecekte 6 ila 6,5 milyon tona çıkarmaya çalıştıklarını duyurdu.

Ceyhan Deniz Terminali’ne Azerbaycan üzerinden 443 km, Gürcistan üzerinden 249 km ve Türkiye üzerinden 1.076 km mesafe kateden 1.768 km uzunluğundaki Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı dünyanın en uzun borularından biri. Günde bir milyon varil petrol ihraç etme kapasitesine sahip hat, bölgenin petrol sahasının tüm saha gereksinimlerini karışlamak üzere tasarlandı.

BTC petrol boru hattı (kaynak: BOTAŞ)

2006 yılında tamamen faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından Avrupa ülkelerinin enerji işbirliğini genişletmekte son derece ilgilendiği bir proje haline geldi.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version