Sadece Ağustos ayından itibaren bakıldığında endeksteki yükselişin %40’ın üzerini görmesi ve bankacılık endeksindeki sert kazanımlar olası düzeltmenin kuvvetli olabileceğine yönelik sinyaller veriyordu. Fakat bu düzeltmeyi tetikleyecek bir unsurun olmaması momentumun uzun süre korunmasını sağladı. ABD’de TÜFE rakamının piyasa beklentisinin aksine bir tablo ortaya koyarak Fed’in agresif faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik tahminleri kuvvetlendirmesi ise beklenen ama zamanlaması öngörülemeyen düzeltmeyi tetikleyen unsur oldu. İki gün süren baskının ardından endeksin daha ılımlı bir performans sergilemesi olası görünüyor. Ancak bu noktada özellikle bankacılık sektörünün sergileyeceği performans belirleyici olacaktır.

Yeni günde ise gündem yoğun seyredecek. Bu kapsamda öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile Özbekistan’da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Zirvesi’nde yapacağı görüşme izlenecek. Görüşmede özellikle tahıl krizinin ele alınması bekleniyor.

Makroekonomik veri tarafında ise TÜİK Ağustos konut satışları verisini açıklayacak. Temmuz ayında konut satışları yıllık bazda %12,9 geri çekilmişti. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın merkezi yönetim bütçe dengesi verisini yayımlayacağı günde TCMB ise 9 Eylül’de biten haftanın yurtdışı yerleşiklerin menkul kıymet istatistiklerini ve brüt rezerv verilerini açıklayacak. Dışarıda ise ABD’de perakende satışlar rakamı öne çıkıyor. Önceki ay olduğu gibi perakende satışlarda değişiklik öngörülmüyor.

Sakin seyrini sürdüren USD/TL son bir haftada olduğu gibi ciddi bir değişim göstermiyor. Ancak doların özellikle ABD enflasyon rakamının ardından küresel ölçekte dirençli bir görünüm sergilemesi tüm gelişmekte olan ülke para birimleri açısından olduğu gibi TL için de risk teşkil ediyor. Bu nedenle kısa vadede riskler yukarı yönlü görünüyor. Kur teknik göstergelere göre çok fazla hareket etmese de özellikle 18,2650 seviyesinin altında kalınmasının baskının artmasını engellediğini söyleyebiliriz.

Bankacılık endeksinin güçlü desteğini arkasına alan BIST 100 endeksinin özellikle Ağustos ayından bu yana oldukça kuvvetli bir performans sergilediğini gördük. Vadeli işlem piyasasındaki olağan dışı hareketliliğin son günlerdeki yükselişte elbette ki çok büyük payı var. Ancak bu dışarıda bırakıldığında bile gerek TL’deki değer kaybına karşı en iyi alternatif olarak görünmesi gerekse enflasyondaki yükselişe karşı koruma sağlama potansiyeli ve dolar bazındaki cazip seviyeler hisse senetlerine yönelimin kuvvetli olmasını sağladı. ABD TÜFE verisinin ardından yapılan düzeltmenin ise soluksuz yükselişlerin ardından daha sağlıklı bir görünüm oluşmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında ise 3500 seviyesini ilk önemli direnç olarak izliyoruz.

Kaynak: ÜNLÜ & Co

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version