Adli Bilişim ve Siber Güvenlik Uzmanı Hamza Aytaç Doğanay, geleceğin teknolojileri Kuantum bilgisayarlar ve Blok zinciri teknolojisi hakkında konuştu:

“Blok zincir teknolojisi, malum, delil zincirinin ihtiyaç olduğu her yerde, tedarik zincirinin ihtiyaç olduğu her yerde; sağlık sektöründe, ulaşım sektöründe, ulusal ve uluslararası para sektörlerinde kullanılan ve kullanmaya başlamış ve kullanacak olan bir teknoloji. Yani, mevcut sabit verinin, akmayan verinin üzerinde kullanılması çok faydalı olmayabilecek bir teknoloji olmasına rağmen, imzanın gerektirdiği yani doğrulamanın gerektirdiği veriler üzerinde gerçekten teyit edilme açısından önemli bir teknoloji ve aynı zamanda gelişen bir teknoloji. 2025 yılında olgunluğa ulaşması bekleniyor.”

Hamza Aytaç Doğanay, Türkiye’nin gelişen teknolojilerdeki konumu hakkında bilgiler verdi:

“Ülke olarak kurumlarımız bakıldığında, Cumhurbaşkanlığı dijital dönüşüm ofisimiz olsun, Ulaştırma bakanlığımız olsun Someler, diğer teknolojik şu anda oldukça mesafe kat etmiş durumdayız bu teknoloji açısından. E-Safe gibi etkinlikler, güvenlik zirveleri, siber güvenlik zirveleri, kişisel verileri koruma zirveleri bilgilendirme yapmakta. Hem kurumları, hem de zincirin her halkası olan vatandaşımızla bilgilendirmektedir. bu açıdan baktığımız zaman, bir teknolojiye geç kalmış olsak da, biz geliştirilmemiş olsak daha o teknolojiden haberdar olup, en azından onun gelişmesine ya da ona karşı savunma ya da bu teknolojiyi kullanmak adına geç kalmışlık yaşayacağımızı düşünmüyorum. Kısa süreli bir zafiyet yaşamamız mümkün, diğer bütün ülkeler gibi. Çünkü, %100 Siber güvenlik sağlamak mümkün değil hiçbir teknolojide. Dünyanın en gelişmiş ekonomileri bile Siber güvenlik, Siber saldırı tehditleriyle karşı karşıya. Bu, teknolojinin yakalanmasıyla da alakalı bir şey. Yeni gelen bir teknolojiye çabuk adapte olacağımıza, bunları geliştirebileceğimizi düşünüyorum, ülke olarak.”

VİDEO: 007
BAŞLIK: Blok Zinciri 2025 Yılında Olgunluğa Ulaşması Bekleniyor
KONUŞMACI: Hamza Aytaç Doğanay
RÖPORTAJ: Fikri Türkel

Paylaş.
Exit mobile version