Türkiye ile Irak arasında 2014 yılında imzalanan Su Alanında Mutabakat Zaptı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak yayımlandı. Türkiye nehir sularını, “hakça ve makul biçimde” Irak’a bırakacak. Değerlendirmelerde, Fırat ve Dicle’de meteorolojik ve hidrolojik şartlara göre su kaynaklarının mevcut durumu tespit edilecek, kurak dönemlerde ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesine yönelik mekanizmalar geliştirilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Su Kaynakları Bakanlığı Arasında Su Alanında Mutabakat Zaptı ve Mutabakat Zaptında Değişiklik Yapılmasına Dair Notaların Onaylanması Hakkında Karar(Karar Sayısı: 4499), 11 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye, Fırat ve Dicle’nin sularını “hakça ve makul biçimde” bırakacak

25 Aralık 2014 tarihinde dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Irak Su İşleri Bakanı Mohsin Asfoor tarafından Ankara’da imzalanan ve 7284 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan Su Alanında Mutabakat Zaptı uyarınca;

Türkiye ile Irak su kaynaklarının korunması ve kullanılması için eşitlik, mütekabiliyet ve karşılıklı fayda temelinde, bilgi, deneyim ve teknoloji transferi ile işbirliği yapacaklar. Tarafların işbirliği yapacakları alanlar şöyle:

Fırat ve Dicle’de su kaynaklarının yönetimine ilişkin ortak projeler konusunda işbirliği daha da geliştirilecek. Bu işbirliği su kaynaklarının ve su kullanımındaki artışın (tarım, sanayi, kullanma ve içme suyu) ve iklim değişikliğinin değerlendirmesini içerecek. Türkiye nehir sularını hakça ve makul biçimde değerlendirmeye göre Irak’a bırakacak.

Kurak dönemlerde sorunlar için ortak mekanizma geliştirilecek

Ortak çalışmalar sırasında, Fırat ve Dicle’de meteorolojik ve hidrolojik şartlara göre su kaynaklarının mevcut durumu tespit edilecek.

Kurak dönemlerde ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesine yönelik mekanizmalar geliştirilecek.

Su kaynaklarının kullanımının planlanmasına yönelik olarak yapılacak ulusal çalışmaların sonuçları paylaşılacak ve birlikte değerlendirilecek.

Suriye ile de işbirliği yapılacak

Bütün bu çalışmalarda Suriye Tarafı ile de eşgüdüm ve işbirliği sağlanacak.

Hidrolojik ve meteorolojik bilgi alışverişinde bulunulacak ve Suriye’nin de dahil olacağı ortak bir veri tabanı oluşturulacak.

Tarafların belgenin yürürlüğe girmesi için gerekli iş yasal usullerinin tamamlandığını birbirlerine diplomatik yollarla bildirdikleri son yazılı bildirimin alındığı tarihte yürürlüğe girecek olan Mutabakat Zaptı, 5 yıl süre ile yürürlükte kalacak.

Kararda, Mutabakat Zaptında Değişiklik Yapılmasına Dair Notalara da yer verildi.

Paylaş.
Exit mobile version