Yılda 300 milyon bilgisayar ve 1 milyar cep telefonu üretime giriyor. Ortalama bir kullanıcı, cihazını 2-3 yılda bir değiştiriyor. Bir cep telefonu ise 18 ayda bir değiştiriliyor. Bunun sonucu olarak her yıl dünya çapında yaklaşık 40 milyon ton elektronik atık üretiyoruz. Bu, saniyede 800 laptop çöpe atmaya eş değer.

22 Nisan Dünya Günü kapsamında dijitalleşen dünyadaki çevre sorunları hakkında konuşan Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir, e-atıkların çağımızın en hızlı büyüyen küresel çevre sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Elektronik cihazlara yönelik küresel talep artışının, kullanılmış ve atıl hale gelmiş cihazların sayısını artırdığını söyleyen Işıl Hasdemir: “Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2022 yılında 57 milyon tondan fazla elektronik cihazın ıskartaya çıkarıldığı tahmin ediliyor. Ağırlık olarak düşünüldüğünde 82 bin okul servisi veya 4 bin 700 Eyfel Kulesi’ne eşdeğer büyüklükte bir atıktan söz ediyoruz. Ne yazık ki bu sadece tek bir yılda oluşan e-atık. Bunların yalnızca yüzde 17,4’ü her yıl e-atık olarak geri dönüştürülüyor.”

Ömrünü tamamlamış elektronik cihazlar başka kullanımlar için faydalanılabilecek değerli, yeniden kullanılabilir bileşenler, parçalar ve mineraller içeriyor. Dell Technologies’in geri kazanım ve geri dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Işıl Hasdemir: “Yeniden kulanım için geri kazandığımız her bir yarım kilo çelik, alüminyum, plastik veya bakır için yarım kilo malzemenin sıfırdan üretilmesini veya topraktan elde edilmesini önlemiş oluyoruz. Dell Technologies olarak geliştirdiğimiz geri kazanım ve geri dönüşüm hizmetleri sayesinde iade edilen ömrünü tamamlamış elektronik cihazlara ikinci bir şans veriyoruz. Böylece kullanım ömürlerini uzatıyor ve döngüsel ekonominin hızlanmasına destek oluyoruz. 2007’den bu yana yaklaşık 1,3 milyar kg fazla kullanılmış elektroniğin geri kazanımını sağladık.”

Paylaş.
Exit mobile version