Yıllık yüzde 20 büyüme hacmine sahip olan e-ticarette payını artıran e-ihracat hacmi bir yılda yüzde 200 büyüdü. 1 milyar 421 milyon dolar hacme ulaşan e-ihracat, gıdadan kimyaya giyimden aksesuara kadar birçok sektör için cazip hale geliyor.

E-ihracatta KOBİ ve küçük ölçekli işletmelerin payının yüzde 35 seviyesine ulaştı ve kurdaki dalgalanmalardan etkilenerek yüksek kar sağlayan e-ihracat, birçok avantajıyla daha da büyüme göstereceği öngörülüyor.

Dünyanın her noktasında fırsat var

E-ihracat için her ürün kategorisinde ve her ülkede fırsat var. Ortadoğu, Avrupa ülkeleri ve ABD başta gelmekle beraber Çin de bu anlamda Türkiye için çok önemli bir pazar haline gelmeye başladı. Yurt dışına en çok satılan ürünler ise tesettür giyim, moda ürünleri, el işçiliği ürünleri, çanta, ayakkabı, oyuncak, av-kamp malzemeleri ve kısmi olarak da gıda ürünleri oldu.

Mikro ihracatın avantajları

İnternet üzerinden yurt dışına yapılan satışta KDV hariç tutarı 15 bin Euro’dan az olan ve 300 kilogramdan hafif malların ticareti mikro ihracat kategorisine giriyor.

E-ihracat operasyonlarının çoğunluğunu kapsayan mikro ihracatın avantajlarından bahseden TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli‘nin verdiği bilgilere göre, mikro ihracat yükte ve pahada hafif ürün ticareti yapan sektörlerin ihracat potansiyelini artırmak amacını taşıyor:

“Özellikle KOBİ’ler için kur farkını hızla avantaja çevirmenin bir yolu mikro ihracat. Örneğin burada e-ticaret sitenizde 100 liraya satacağınız bir elbiseyi, Amerika’da bir müşteriye 100 dolara satabilirsiniz. Devletin teşvikleri de çok fazla. Devlet KOBİ’lerin mikro ihracatı, yani firmadan direkt tüketiciye yapılan online ihracatı benimsemesini kolaylaştırmak adına birçok teşvik sunuyor.

Mikro ihracatın en önemli avantajı ise, vergi muafiyeti. Hızlı kargo taşımacılığı şirketleri tarafından düzenlenen Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile mikro ihracat işlemlerinde gerçekleşen mal ihracatından elde edilen kazancın yüzde 50’si gelir vergisinden muaf tutuluyor.

Vergi avantajından faydalanabilmek için, İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması, İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 800.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması, İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 1.600.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması, İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 2.400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması gerekmektedir. İhracat kapsamına, ağırlık ve tutar itibarıyla Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen mal ihracatları girmektedir.”

Paylaş.
Exit mobile version