Harvard Üniversitesi Küresel Sağlık ve Nüfus Bölümü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, ABD’nin de aralarında olduğu 70 ülke, kişi başı gelirlerinde yaşlanan nüfusları nedeniyle olumsuz etkiler görecek.

ABD’de ortalama yaşam beklentisi son yıllarda çok değişmese de, ABD vatandaşları iki nesil öncesine göre 10 yıl daha uzun yaşıyor ve doğum oranlarının da 2007’deki 2,1’den 2022’de 1,7’ye gerilemesiyle hükümet bütçesinde emekli ödemelerinin payı giderek ağırlaşıyor. Dünya genelinde de durum benzer ve bir çok ülkede emeklilerin bütçe üzerindeki payı artarken, çalışan genç nüfusların sırtındaki yük de ağırlaşıyor.

Yapılan bir açıklamaya göre, Harvard Üniversitesi Küresel Sağlık ve Nüfus Bölümü’nün yaptığı bir araştırma, ABD’nin de aralarında olduğu 70 ülke, kişi başı gelirlerinde yaşlanan nüfusları nedeniyle olumsuz etkiler görecek.

“Daha uzun yıllar çalışılması, büyümedeki kayıpları azaltabilir”

Bu ekonomiler gelecek 20-30 yıl boyunca büyümeye devam edecek, ancak uzmanlar büyümelerin yaşlanan nüfusla birlikte kayda değer oranda yavaşlayacağını öngörüyor. Harvard öğretim görevlileri Rainer Kotschy ve David Bloom, “Nüfusların yaşlanmadığı durumda OECD ülkelerinde 2020-2050 yılları arasında ortalama yıllık yüzde 2,5’lik bir büyüme öngörülüyor. Nüfusların yaşlanması halinde ise büyümenin bunun 0,8 puan altında olması öngörülüyor.” dedi.

Emekli ödemelerinin payı Japonya’da yüzde 40, Türkiye’de yüzde 7

Yaşlanan nüfus sorunu en akut durumda olan ekonomilerden biri olan Japonya’da ise emeklilerin kamu harcamalarındaki payı yüzde 40’a ulaştı. Türkiye’de ise OECD raporuna göre 2060 yılına gelindiğinde 10 kişiden 4,5’i 65 yaşının üstünde olacak. 50 yaş üstü istihdamda Avrupa sonuncusu olan Türkiye’de emekli maaşlarına yapılan ödemenin milli gelirdeki payı şimdilik yüzde 7 düzeyinde.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version