Yatırım açısından enflasyon söz konusu olduğundai bir yatırımın değerini korumanın harika yolları vardır. Enflasyon oranıyla bağlantılı belirli yatırımlar veya bu süreç tarafından belirlenen faiz oranları birikimlerinize ek güvenlik sağlayabilir.

Enflasyondan korunmanın yollarını keşfetmek, yatırımlarınızda almak istediğiniz risklere bağlı olacaktır.

Kur korumalı TL vadeli mevduata yatırım

Kur korumalı TL mevduat yeni bir finansal ürün olarak 21 Aralık 2021 tarihinde uygulamaya girdi. Kur korumalı TL mevduat hesabı 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabiliyor. Hesaba uygulanacak mevduat faizi ile hesap açılış ve vade sonu tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabından elde edilecek gelir, döviz kurlarındaki yükselişin altında kalırsa, aradaki fark hesap sahibine ödeniyor. Böylelikle birikiminiz hem enflasyondan hem de döviz kurundan korunmuş oluyor.

Değerli metallere yatırım

Enflasyona karşı korunma söz konusu olduğunda, genellikle altın ve diğer değerli metaller ilk akla gelenlerdir. Yatırımcılar tarihsel olarak enflasyon yükseldiğinde veya faiz oranları yetersiz olduğunda altına dönmüştür.

Zorlu ekonomik zamanlarda, yatırımcılar altını bir finansal güvenlik biçimi olarak gördüğü ve başarılı olduğu doğrudur.

Birçok yatırımcı, altın ve diğer değerli metalleri fiziksel olarak almak yerine borsa fonları aracılığıyla satın almayı tercih etmektedir. Bunun en büyü nedeni, değerli metalleri depolamada karşılaşılabilecek mücadeleden kaçınmaktır.

Hem borsa fonu şeklinde hemde fiziksel olarak metali satın almanın avantajları ve dezavantajları olabilir, ancak enflasyona karşı koruma da sağlayabilir.

Her yatırımda olduğu gibi bu yöntemin de riskleri vardır. Birçok uzmana göre, değerli metallere yatırım, enflasyona karşı en iyi korumayı sağlayamıyor.

Gayrimenkul yatırımı

Gayrimenkule yatırım yapmak, öncelikle sürekli artan kira maliyetlerine maruz kalmayacağınız anlamına gelir.

Kendi eviniz olmasa bile, gayrimenkul yatırımı yapmak kârlı olabilir. Birçok yatırımcı, mülklerin yatırımından temettü kazanmalarını sağlayan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına yatırım yapmayı seçmiştir.

Hisse senedi yatırımı

Hisse senetlerine yatırım yapmak, çevrimiçi hizmetler veya borsacı firmalar aracılığıyla belirli bir işletmenin bir parçasına sahip olma becerisine sahip olmayı gerektirir. Şirket fiyatlarını ve benzeri artışları ayarlamak zorunda kaldığında, hisse senedi fiyatlarının yükselmesine neden olduğu için yatırımcılar için getiri sağlar.

Bu tür yatırımlarda her zaman belirsizlik vardır ve tüketicilerin yarattığı arz ve talebe bağlıdır. Ürün veya hizmet yüksek talep gördüğünde, hisse senedi fiyatları genellikle yükselir; ancak ihtiyaç azaldığında hisse senedi fiyatları düşme eğilimindedir.

Bu tür bir yatırıma karar verirseniz, profesyonel bir borsacı ile çalışmanız önerilir. Eğitimli profesyoneller size neye yatırım yapacağınızı ve ne zaman değişiklik yapmanız gerektiğini söyleyebilir.

Kripto para yatırımı

Kripto paralara yatırım yapmak, yatırımlarınızı devlet müdahalesinden koruduğu gibi enflasyona karşı da güçlü bir yöntemdir. Özellikle sınırlı sayıda arza sahip kriptolar için geçerlidir. Bunların en büyük örneği Bitcoin’dir.

Birçokları kripto paraların bir heves olduğunu düşünse de toplam kripto piyasası 2 trilyon dolara ulaştı. Her yatırımda olduğu gibi, dolandırıcılık riski her zaman vardır. Kripto paralar söz konusu söz konusu olduğunda, bilgisayar korsanlarının dijital cüzdanlara erişme ve yatırımcıların para kaybetmesine neden olma riski vardır.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version