Tether (USDT) ve US Dollar Coin (USDC) gibi Stablecoin’lerin 2020’den bu yana patlama yaşamasıyla, Fed’in soruşturmalarının odak noktası oldu.

Stablecoin’ler, aşırı piyasa volatilitesinde yatırımcılar için yalnızca güvenli bir liman olmak kalmadı, aynı zamanda genel işlem ve ticaret hacmine de hakim oldular.

Bariz faydalarına rağmen, kullanımıyla ilgili endişeler her geçen gün artıyor. Bu tartışmaların merkezinde, yöneticileri banka dolandırıcılığı nedeniyle soruşturma altına alınan Tether var.

Stablecoin’lerle ilgili herhangi bir düzenlemenin, şüphesiz genel olarak kripto ekonomisi için önemli sonuçları olacaktır. Yayınlanan en son Fed raporunda, stablecoin düzenlemesinin gerçekleşebileceği üç farklı senaryoyu özetledi.

Tam rezerv bankacılık (narrow banking)

Bu senaryo, esasen fiili bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) oluşturulmasıdır. Tüm fiziksel nakit etkin bir şekilde token haline gelirken, Stablecoin sağlayıcılarının rezervlerini merkez bankasının kendisinde tutması gerekecek. Stablecoin’ler devlet tarafından kontrol edilen dijital para birimlerine dönüşerek garanti altına alınacak.

İki Aşamalı Aracılık

Bu senaryo, stablecoin’lerin akredite ticari bankalarda mevduat tutmasını gerektirecek. Bu bankalar daha sonra bu mevduatları kısmi rezerv bankacılığı ilkeleri uyarınca ödünç verebilecekler.

Güvence hisseleri

Bu senaryo, günümüzde çoğu büyük stablecoin’in uyguladığı yaklaşımdır. Stablecoin sağlayıcıları, rezervleri için nakit eşdeğer menkul kıymetler tutmak zorunda kalacaklar. Bu nakit, ticari hisse, tahvil olabilir.

İki aşamalı aracılık kapsamındaki düzenleme, Stablecoin’lerde çok daha fazla şeffaflık oluşturacaktır. Talep patlamaları sırasında önemli fiyat dalgalanmalarını önlemeye de yardımcı olacaktır. Ticari bankalar aracılığıyla kullanımın genişlemesi, kripto ekonomisi için yeni ve önemli benimseme kanalları yaratacaktır. Geleneksel ve dijital finans seçeneklerinin harmanlanmasıyla yeni yaklaşımlar oluşturacaktır.

Diğer yandan, Stablecoin’lerin bankalara bağlanması, kriptoları tekrar merkezlere çekecektir. Kripto paraların, 2008 küresel ekonomik krizine neden olan bankalara bağımlı hale gelmesi anlamına geliyor. Bitcoin’in küresel ekonomik krizlere tepki olarak, alternatif bir sistem oluşturmak amacıyla geliştirildiğini unutmayalım.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version