Felçli bir adamın beyin dalgaları, konuşmaya dönüştürüldü!

Dünyada ilk kez, felçli bir adamın beyin dalgalarını başarılı bir şekilde eksiksiz cümlelere dönüştüren bir cihaz geliştirildi.

ABD’li araştırmacılarına geliştirdiği nöro-prostetik cihazla ilgili araştırma, New England Journal of Medicine adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Araştırmanın başındaki isimlerden olan, Kaliforniya San Francisco Üniversitesi’nde mühendis olan David Moses, “Doğal yollarla iletişim kuramayan kişiler için bu önemli bir teknolojik dönüm noktası. Ağır felç ve konuşma kaybı olan insanların konuşabilmesi için büyük bir potansiyel bulunduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Çığır açan bu çalışmada, 20 yaşındayken felç geçirerek anartri olan 36 yaşındaki bir hasta yer aldı. Anlaşılır bir şekilde konuşma kabiliyetini yitiren adamın, bilişsel işlevinde herhangi bir sorun yoktu.

Her yıl, binlerce insan benzer şekilde inme, kaza veya hastalık nedeniyle konuşma yetisini kaybediyor.

Bu alanda geçmişte yapılan araştırmalar, elektrotlar yoluyla beyin dalgalarının okunmasıyla kullanıcıların harfleri okumasını sağlayan mobil prostezler geliştirmekti. Yeni yaklaşım ise daha hızlı ve organik bir iletişim sağlamayı amaçlıyor.

Sinir mühendisliği devreye alındı

Ekip Beyin-Bilgisayar Kol ve Ses Arayüz Restorasyonu adlı bir çalışma başlattı. Bir katılımcı ile çalışan ekip, günlük temel kelimeleri esas alan 50 kelimelik bir sözlük geliştirdi. Daha sonra yüksek yoğunluklu bir elektrotu, gönüllünün konuşma motor korteksine cerrahi olarak yerleştirdi.

Sonraki aylarda ekip, gönüllü deneğin belirli 50 kelimeyi söylemek isterken ortaya çıkan sinirsel aktivitesini kaydetti. Daha sonra yapay zeka kullanılarak, verilerdeki bazı şablonlar ayırıldı ve kelimelerle eşleştirildi.

Yöntemin çalıştığını test etmek için, gönüllüye sözlükteki kelimelerden oluşan cümleler sunuldu, sonuçlar ekranda kaydedildi.

Sistem, %75 doğrulukla, dakikada 18 kelimeyi çözmeyi başardı. Telefonlardakine benzer bir otomatik düzeltme işlevi de sistemin başarı oranını arttırdı.

Daha küçük yüzeyli elektrotların, sistemin doğruluğunu daha da fazla arttırabileceği ifade edildi.

Kaynak: gidahatti.com

Paylaş.
Exit mobile version