Güney Kore parlamentosu, “Anti-Google yasası” olarak adlandırılan ve Google ile Apple’ın uygulama içi satın alımlarda kendi ödeme sistemlerini zorunlu kılmasını engelleyen yasa değişikliğini onayladı. Yasa, teknoloji devlerinin kendi platformlarındaki uygulama içi satın alımlarda kurduğu hakimiyeti ortadan kaldırması nedeniyle dikkat çekiyor.

• Hızlı bir bakış: Google ve Apple, hâlihazırda uygulama içi satın alma, indirme ve aboneliklerde %30 oranında komisyon alıyor. Üstelik, bugüne kadar uygulama için satın alma işlemlerinin tamamının Apple ve Google’ın kendi ödeme sistemleri üzerinden yapılması gerekiyordu. Yeni yasayla birlikte bu zorunluluk ortadan kalktı.

• Neden önemli? Yeni yasanın uygulanmaya başlamasıyla Google ve Apple, komisyon gelirlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak. Eğer kurallara uymayıp kendi bildiklerini okumaya devam ederlerse Güney Kore hükümeti, şirketleri ülkedeki gelirlerinin en fazla %3’ü oranında olmak üzere para cezasına çarptırabilecek.

• Büyük resim: Güney Kore’de onaylanan yasa, büyük teknoloji şirketlerinin hakimiyetini sona erdirmeye yönelik atılan en büyük adım olabilir; ancak bu şirketlerin daha önce de uygulama geliştiricileri tarafından sektörde tekel oluşturdukları nedeniyle hedef gösterildiğini unutmamak gerekiyor. Hatta, hâlihazırda devam eden dava süreçleri de var.

  • Epic Games, Ağustos 2020’de Apple’ın uygulama mağazasındaki satın alımlarda aldığı %30’luk komisyonu ödememek için kullanıcıların doğrudan Fortnite oyunu üzerinden ödeme yapabilecekleri bir güncelleme yayımladı. Buna karşılık Apple, Fortnite’ı uygulama mağazalarından kaldırdı. Epic Games ise Apple’a karşı bir antitröst davası açtı.
  • ABD Başkanı Joe Biden, Temmuz 2021’de teknoloji şirketlerinin tekelleşme faaliyetlerini engelleyen bir düzenleme imzaladı. Geçen ay ise bir grup senatör, Güney Kore’dekine benzer bir yasa önerisinde bulundu.

• Emsal teşkil edecek mi? Wedbush Securities’ten Daniel Ives, yasayı “dönüm noktası” olarak tanımlıyor ve “Yasanın içeriğinden çok yaratacağı domino etkisine odaklanmak gerekiyor,” diyor.

Kaynak: Pareto aposto.com

Paylaş.
Exit mobile version