Yulaf ve soya sütü gibi bitkisel süt alternatiflerini artık herkes biliyor. Şimdilerde, bir gıda teknolojisi firması alternatif süt ürünlerini başka bir seviyeye taşımayı hedefliyor.

Kaliforniya merkezli Perfect Day firması, inek sütündeki protein ile “moleküler olarak aynı” süt ürünü proteini üretmek için, küfleri kullanıyor. Bu da, ürünün peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde kullanılabileceği anlamına geliyor.

Firmanın kurucularından Ryan Pandya, “Bitkisel sütlerde olmayan ancak hayvansal sütlerde bulunan ve başka ürünler üretmede büyük esneklik ve besin değeri sağlayan maddenin ne olduğunu merak ettik” dedi.

İnek olmadan inek sütü nasıl üretiliyor?

Perfect Day, inek sütündeki ‘whey’ proteinini kodlayan geni bir araya getirdi ve bunu bir ‘küf’ türüne yükledi. Bu küf fermantasyon tanklarında çoğaltıldığında, ‘whey’ proteinini üretiyor. Bu da daha sonra süzülüyor, kurutuluyor ve peynir, dondurma gibi ürünlerde kullanılıyor.

Bu yöntemle üretilen ürünler ABD ve Hong Kong’ta şimdiden raflarda yerini almış durumda.

Pandya, “Ürettiğimiz ürün süt ürünlerini seven, ancak gezegen ve hayvanlar için kaygı duyar kişilere hitap ediyor” diye konuştu.

Perfect Day tarafından üretilen protein laktoz, hormon veya kolesterol içermiyor. Ancak inek sütündeki proteinle birebir aynı yapıda olduğundan, süt ürünü alerjisi olan insanlar için uygun değil.

Pandya, ürünlerinin “vegan dostu” olduğunu söylüyor.

Ürün, çevre için de bazı olumlu özelliklere sahip. Pandya, inekler devreden çıkarıldığın süt üretimi çok daha verimli hale geldiğini, normal süte kıyasla %97 daha az sera gazı emisyonu ortaya çıktığını ifade ediyor.

Kaynak: gidahatti.com

Paylaş.
Exit mobile version