İran halkı, Mahsa Amini isimli kadının polis gözetiminde hayatını kaybetmesinin ardından sokaklara döküldü. Protestolar sokakta olduğu kadar internette de devam ediyor. Bununla birlikte İranlı vatandaşlar, ülkedeki internet kesintileri ve sosyal medyaya erişim kısıtlaması konusunda endişe duyuyorlar.

Son yıllarda Facebook ve Twitter da dahil olmak üzere birçok platformun İran’da engellenmesinin ardından Instagram ve Whatsapp halk arasında oldukça popüler olmuştu, fakat NetBlocks, İran’da Instagram ve Whatsapp’ın kısıtlandığını söyledi.

İnternet kesintileri büyük ölçüde İran’ın en büyük mobil operatörü İran Mobil İletişim Şirketi’nin çevrim dışı olmasından kaynaklanıyor. Şirketin 60 milyondan fazla müşterisi var.

Elon Musk devreye girdi

Bölgedeki internet kesintilerinin ardından Elon Musk, İran yaptırımlarından muafiyet istereyerek uydu-internet bağlantı hizmeti olan Starlink’i İran halkının kullanımına açtığını duyurdu.

Bu hizmet ile İran halkının güvenli ve sansürsüz bir internete erişim sağlanması hedefleniyor.

Teknoloji altyapısının zayıf olduğu alanlarda internet erişimi sağlamayı hedefleyen Starlink, 2022 yılında Elon Musk’ın politik olaylara müdahale etmesini sağlayan önemli bir araç oldu.

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından dünyanın en zengini Musk, Ukrayna halkına internet erişimi sağlanması için Starlink anten sevkiyatı gerçekleştirmişti.

Milyarder Musk, Ukrayna’daki gibi İran’a anten sevkiyatı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği hakkında henüz bilgi vermedi. Şu an itibariyle çoğu bölgede Starlink anten teslimatları için 2023 yılına tarih veriliyor.

Paylaş.
Exit mobile version