Bilimsel olarak kanıtlandı: CoronaVac aşısının ciddi bir yan etkisi yok!

Alman araştırmacılar, özellikle Johnson & Johnson ve Oxford – AstraZeneca aşısıyla ilişkilendirilen kan pıhtılaşma sorununu çözdü…

Çok nadir de olsa Johnson & Johnson ve Oxford – AstraZeneca koronavirüs aşısı yapılan insanlarda yaşamı tehdit eden seviyede bir kan pıhtılaşması sorunu görülebiliyor. Bu nedenle bazı ülkeler, ilgili aşıları koronavirüs nedeniyle ağır hasta olma riski düşük olan genç yaş gruplarına yapmıyor.

Alman bilim insanları, bu aşıların neden kan pıhtılaşmasına yol açtığını bulmak için bir araştırma yaptı.

Henüz hakem denetiminden geçerek akademik bir dergide yayınlanmayan araştırma, taslak olarak Research Square sunucusunda yayınlandı.

Vardıkları sonuç, hem pıhtılaşma olayını açıklıyor, hem de aşıların pıhtılaşmaya yol açmayacak şekilde modifiye edilmesinin önünü açıyor.

Almanya’daki Goethe Enstitüsü’nden Prof. Rolf Marschalek, Mart ayından bu yana devam ettiği araştırma ile sorunun adenovirüs vektörlerinde olduğu sonucuna vardı. Sözü edilen 2 aşı da, COVID-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2 virüsünün diken proteinin genetik bilgilerini vücuda aktarmak için adenovirüs vektörlerini kullanıyor.

Aşı nasıl pıhtıya sebep oluyor?

Bu mekanizmada diken proteinine ait DNA gen dizilimi, normalde virüsün proteinlerini ürettiği hücre içerisindeki sitozol sıvı yerine hücre çekirdeğine giriyor. Çekirdeğe girdikten sonra diken proteininin bazı kısımları parçalanarak mutant versiyonlar ortaya çıkıyor. Bunlar da bağışıklığın esasen gerçekleştiği hücre zarına tutunamıyor.

Yüzen mutant proteinler hücreler tarafından vücuda bırakılıyor. Bu da 100.000 kişiden 1’inde, kan pıhtılarına neden oluyor. Prof. Marschalek’in teorisi bu şekilde…

BioNTech – Pfizer tarafından geliştirilen mRNA-esaslı aşılarda ise bunun aksine, diken proteinine ait genetik parçalar hücre sıvısına geçiyor, hücre çekirdeğine asla girmiyor.

Bu nadir kan pıhtılaşması sorunu Avrupa’da bu aşıların yapıldığı 16 milyon kişiden 142’sinde tespit edildi.

Aşı üreticileri, bu nadir görülen ancak ölümcül olabilen yan etkiyi ortadan kaldıracak değişiklikleri yapmak için Prof. Rolf Marschalek ile irtibata geçerek ortak çalışma yapmayı amaçlıyor.

Paylaş.
Exit mobile version