Metaverse, 2022’de şimdiye kadar yüksek performans gösteriyor ve çok sayıda şirket alana akın ediyor. Bu yeni ekonominin özellikle değerli bir parçası ise gayrimenkul oldu.

Metaverse içindeki arazi mülkiyeti, bazı sanal arazi parsellerinin milyonlarca dolara satılmasıyla son derece popüler hale geliyor. Axie Infinity (AXS), The Sandbox (SAND) ve Decentraland’daki (MANA) arsalar, 2021 ve 2022 boyunca önemli ölçüde değer kazandı.

Bunun yanında, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Dünya Ekonomik Forum gibi bazı kuruluşlar, metaverse arazilerin gelecekte değersiz hale gelebileceğini tahmin ediyor. Peki, bu sanal arazilerin fiyatını tetikleyen nedir?

Sanal arazi, NFT’ler olarak satın alınır ve satılır. NFT, arazinin kime ait olduğunu doğrudan blok zincirinde kayıtlı tutar ve halka açık olarak soruşturulabilir.

The Sandbox gibi bir sistem içindeki her sanal alan parçası, NFT tarafından temsil edilen protokolün küçük bir bölümüdür. Bu arazi daha sonra pazar yerlerinde tekrar satılıp alınabilir. Her ay ortalama 8 bin mülk 3,5 ETH (140 bin TL) fiyatla el değiştiriyor.

Bu arazi parselleri; binalar, oyun deneyimleri, reklamlar ve diğer kullanım durumları oluşturmak için geliştirilebilir.

The Sandbox haritası

Metaverse arazileri pasif gelir sağlıyor

Metaverse’de arazi satın almak ve inşa etmek giderek daha popüler hale geliyor. Riskli olsa da, gelecekte önemli ölçüde büyüme göstereceği tahmin edilen yerlerde arazi satın almak, Metaverse için de geçerli bir kural.

Metaverse’deki emlak patlamasının başlangıcından beri, mülkler onlarca ETH’e yükseldi. CFTE’ye (Finans, Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi) göre Ocak 2022 itibariyla, sanal arazi satışları 2 milyar dolar olan toplan NFT pazarının 100 milyon dolarını temsil ediyor.

Metaverse arazi sahiplerinin keşfedebileceği birkaç farklı kullanım durumu var. Bunlardan bazıları:

Ev sahibi olma
Altyapı geliştirme
Sanal etkinlikler düzenleme
Reklam entegrasyonları

The Sandbox ısı haritası (kaynak: CFTE)

Arazi mülkiyeti, kullanıcıya birden fazla gelir akışını keşfetme yeteneği veriyor; en belirgin olanı, araziyi kiralama modeli. Metaverse içinde dijital etkinliklere ev sahipliği yapma fikri de yükselen bir konsept.

Metaverse emlak patlaması, hem kullanıcılar hem de şirketler için ortay çıkan metaverse alanının kendi parçalarını güvence altına alma talebini arttığını gösterdi. Sanal arazi fiyatları hala oldukça spekülatif olsa da, metaverse gayrimenkullere kurumsal yatırımın ilgisi, eğilimin gerçek olduğunu göstermektedir.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version