Pazarlama sektörü, SMARTIES Yaratıcılık ve İnovasyon Günleri’nde bir araya geldi. Pazarlama dünyasının mercek altına alındığı etkinlikte artırılmış gerçeklik, dijital dönüşüm, mobil reklamcılık, metaverse gibi sektörün geleceğini belirleyecek konulara odaklanıldı.

Bu yıl NEXT! temasıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmalarını MMA Türkiye Başkanı Didem Namver ve MMA Türkiye Aktif Onursal Başkanı Ahmet Pura yaptı.

Konuşmasında Dijital Pazarlama İletişimi Platformu (DPİP) ‘in yayınladığı “Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu” sonuçlarına yer veren Ahmet Pura, “Rapor bize bugün Türkiye’deki reklam yatırımlarının 2,5 kat daha potansiyeli olduğunu söylüyor. Rapora göre, reklama yapılan her 1 TL’nin milli gelire katkısı 19 TL ve reklam sektörünün ülkemizdeki istihdama yüzde 2.2’lik katkısı var” dedi.

Reklamcılar Derneği’nin yönetiminde koordine edilen Reklam Yatırımları Raporu ile ilgili de bilgi veren Pura, “2022 sonuna kadar reklama yönelik yatırımların 50 milyar TL’yi geçeceğini öngörüyoruz. Geçen yılın ilk 6 ayına oranla bütün pazar yüzde 68 büyüdü. Geçen seneye göre mobilin dijitaldeki payı yüzde 76 büyürken, bir önceki yıla göre mobil reklam yatırımları yüzde 100 arttı” şeklinde konuştu.

Etkinliğin öne çıkan konularından biri de hızla evrilen reklamcılık sektörü oldu. Moderatörlüğünü Digital Turbine Satış Direktörü Serdar Çelik’in yaptığı “In Advertising: Geleceğin Reklamcılığı İçin İçgörüler” başlıklı panelde konuşan Kantar Medya Ülke Müdür Yardımcısı Erdem Tolon, “Geleceğin reklamcılığında 3 unsur önemli. Birincisi izleyicinin dikkatini neyin çekeceği. İkincisi; ölçümleme yaparken izleyiciyi neyin harekete geçirdiği. Son olarak da uygulama değerine bakılması.” dedi. 2023 yılında öne çıkacak reklamcılık trendlerine de değinilen panelde Tolon, ölçümlemede Connected TV’nin ön plana çıkacağını söylerken; Reckitt Kategori Pazarlama Müdürü Mehmet Mithat Çınar, etkileşim ve içgörünün ön plana çıkacağından bahsetti, “Tüketici her zaman ucuz ürünü tercih etmiyor ama ödediği paraya maksimum performansı alacağı ürünü tercih ediyor.” dedi. DataMoire Kurucu Ortağı Uluç Selamet ise, “Datayı anlamlandırmak ve işlemlendirmek için yeni data setlerine ihtiyaç var, bunlar da içgörüye dayalı. 2023’te ölçümlenen metriklerin yanında içgörü önemli olacak.” ifadelerini kullandı.

Zirvenin “In Mobile Advertising” başlıklı panelinde konuşmacı olarak kürsüye çıkan AppsFlyer Müşteri Yöneticisi Ekin Buse Işık, mobil reklamcılık dünyasını ve bu sektörde doğru bilinen yanlışları anlattı. Mobil reklamcılık harcamalarının 2023’te 339 milyar doları geçeceğini söyleyen Işık sektörün geleceğinin “privacy cloud” “Mahremiyet-gizlilik bulutu” uygulamalarında olduğunu vurguladı: “Uygulama reklamverenlerle, şu anda data akışının alamadığı yayıncılar arasında bir katman yaratarak privacy (gizlilik-mahremiyet) regülasyonlarına uygun olarak tarafsız bir cloud-bulut içinde dataları birbirleriyle paylaşacak. Bu; reklamverenler için kampanyalarını doğru uygulayabilmeleri için çalışan bir teknoloji.”

“In Digital Transformation: DPİP Dijital Transformasyon ve Kültürel Değişim Projesi” panelinde ulusal ve uluslararası reklamveren, ajans, yayıncı ve teknoloji sağlayıcılarının katılımıyla sektördeki dijital dönüşüm etkisi masaya yatırıldı. MMA Türkiye Başkanı ve Dijital Pazarlama İletişimi Platformu (DPİP) Başkan Yardımcısı Didem Namver, DPİP Başkan Yardımcısı Ayşen Akalın, DPİP Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Olcay ve Ipsos Türkiye Kalitatif Araştırmalar Direktörü Burcin Bediz, 60 kişi ile yaptıkları araştırmadan söz ederek, sektörün önündeki en önemli engellerin istihdam, eğitim, dayanışma eksikliği, talep hızına yetişememe, teknolojik altyapı yetersizliği ve ortak fayda eksikliği olduğunu vurguladı. Panelde sektör sorunlarının çözümü için tüm tarafların taşın altına elini koyması ve yol haritalarını açıkladıktan sonra uygulama konusunda da aktif katılımda bulunmaları gerektiği mesajı verildi.

Paylaş.
Exit mobile version