2021’de 22 milyar dolara ulaşan NFT pazarı, genel teknoloji piyasalarının gerilemesiyle biraz durulsa da büyümeye devam ediyor. Yapılan araştırma, bir NFT’nin ortalama işlem değerinin önceki işleme göre dolar bazında %60 arttığını gösteriyor.

Ethereum blok zincirinde NFT standartı olan ERC-721 işlemlerini inceleyen PwC Türkiye’nin hazırladığı ‘NFT İşlemlerine Detaylı Bir Bakış’ adlı rapora göre; dünyanın dört bir yanından insanları blok zinciri teknolojisiyle tanıştıran NFT pazarı, 2021 son çeyreğinde bir miktar küçülme gösterse de 2022’de ciddi oranda büyümeye devam ediyor.

Kripto cüzdan sayısının artmasını sağlayan NFT’ler, kripto borsalarındaki işlem hacimlerinde de artışa neden oluyor.

Piyasanın yarısı %2’lik kısma ait

Araştırmaya göre, koleksiyoncuların %20’si hem pazar değeri hem de NFT’lerin sayısı bakımından pazarın büyük çoğunluğuna hakim durumdalar. İlk %2’lik kısım ise NFT’lerin %50’sine sahip.

NFT pazarında en yüksek işlem hacmi Ethereum blok zincirinde gerçekleşiyor. Ancak, Ethereum’daki yüksek işlem ücretleri sebebiyle Solana, Tezos ve Near gibi diğer platformlarda NFT işlemleri artıyor.

Adaptasyon 10 yıl sürebilir

Masaüstü bilgi işlemden mobil bilgi işleme, yerelden buluta geçiş olan Web 2.0 yaklaşık 15 yıl sürdü. NFT’lerin getirdiği heyecan ile Metaverse ve Web 3.0 gibi unsurların gelişmesi ve hayatımızn bir parçası olabilmesi bir 10 yıl sürebilir.

Araştırmayı değerlendiren PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Veri Analitiği Lideri Feride İkiz, “NFT’ler sayesinde blockchain gibi teknolojilerden doğan yeni pazarların başlangıçlarına tanıklık ediyoruz.Bu teknolojiyi ve onun sanat, eğlence sektörü ve iş dünyasındaki potansiyel uygulamalarını anlamak çok önemli. NFT; yaratıcı içerik, fikri mülkiyet ve sanat açısından oyunun kurallarını değiştiren bir gelişme. Nasıl ki kripto varlıklar, aracılara olan ihtiyacı azaltarak geleneksel finans dünyasını rahatsız ettiyse, NFT’lerin de dengeyi aracılardan yaratıcılara doğru kaydırma potansiyeli var. anatçıların telif haklarını, NFT’nin akıllı sözleşme sistemiyle düzenlemesi bile kuralların değişmeye başladığını gösteriyor. Hukuki düzenlemelerin bu gelişen teknolojinin hızına yetişmesi gerekiyor. Dijital dönüşüm ve yeni teknolojilere uyum, bireyler, şirketler, kamu ve devletler için kritik öneme sahip” şeklinde konuştu.

PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Veri Analitiği Lideri Feride İkiz

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version