Faiz tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiği Fed toplantısı sonrasında piyasalarda yüksek volatilite oluşurken TL varlıklar yurt dışındaki zayıflığa karşın dirençli kalmayı başardı. Fed’in yanı sıra ECB ve BoE toplantılarının da geride kalması ile yeni haftada gündem göreceli olarak daha sakin seyredecek. Bu da küresel piyasalarda denge arayışının ön plana çıkabileceğine işaret ediyor. Dışarıda ABD GSYH rakamı ve PCE endeksi haftanın öne çıkan başlıklarını oluştururken içeride ise TCMB’nin Perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısını takip edeceğiz.

Hatırlanacağı gibi TCMB Kasım ayı PPK toplantısında politika faizini beklendiği gibi 150 baz puan indirerek %9 seviyesine düşürmüş ve faiz indirimi sürecinin sona erdiğini belirtmişti. Yıl içinde yapılan toplam 500 puanlık faiz indiriminin ardından TCMB’nin 2022’nin son toplantısında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor.

Büyük resimde değişim görünmüyor

TL açısından haftanın en önemli konu başlığı PPK toplantısı olsa da yıl içinde toplamda yapılan 500 puanlık faiz indiriminin ardından TCMB’nin sinyalini de net şekilde verdiği gibi beklemede kalacağının tahmin edilmesi toplantının TL üzerinde anlamlı bir hareketlilik yaratmasının olası görünmediğine işaret ediyor. Kaldı ki USD/TL’nin görünümünde de anlamlı bir farklılık göze çarpmıyor. Her ne kadar 18,65’in üzerine doğru daha sık denemeler yapılsa da büyük resimde anlamlı bir değişim olduğunu söylemek güç. Fed toplantısının ardından küresel görünüme bağlı olarak kurda kısa vadede hafif yukarı yönlü bir eğilim sergilenebilir fakat bunun sakin seyri anlamlı şekilde bozmasını beklemiyoruz.

Küresel baskı Borsa İstanbul’a yanısyabilir

Geride bıraktığımız haftada yurt dışı piyasalar Fed toplantısının ardından belirgin şekilde değer kaybına uğrarken Borsa İstanbul’un ise dirençli görünümünü koruyarak haftayı kuvvetli bir zeminde kapattığını gördük. Endekste özellikle 5000-5200 puan bandını yakından takip ediyoruz. Bu bandın üzerinde kalınması yukarı yönlü hareket alanının genişlemesine katkıda bulunacaktır. 5200’ün üzerinde sırasıyla 5250 ve 5300 direnç noktaları olarak takip edilebilir. Bandın üzerinde kalınamadığı bir senaryoda ise denge arayışının öne çıkmasını bekleriz. Öte yandan yurt dışında Fed toplantısı sonrasında denge bulma çabalarının sonuç vermemesi halinde küresel piyasalardaki baskının belli bir noktada Borsa İstanbul’a da negatif yansıyabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.

Haftanın ajandası

20/12 – ABD İnşaat İzinleri (16.30)
20/12 – Euro Bölgesi Tüketici Güveni (18.00)
21/12 – ABD İkinci El Konut Satışları (18.00)
22/12 – TCMB PPK Toplantısı (14.00)
22/12 – ABD GSYH (16.30)
22/12 – ABD İşsizlik Maaşı Başvuruları (16.30)
23/12 – ABD Dayanıklı Mal Siparişleri (16.30)
23/12 – ABD PCE Endeksi (16.30)
23/12 – ABD Yeni Konut Satışları (18.00)
23/12 – Michigan Tüketici Güven Endeksi (18.00)

Kaynak: ÜNLÜ & Co

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version