Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ve şirketler Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine yönelik mücadele ediyor.

Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar, emtia kıtlığı, petrol ve doğalgazın yanı sıra diğer temel mallar için daha yüksek fiyatların enflasyonist baskıların artmasının yanı sıra bölgesel tüketici elektroniği, yarı iletken üretimi ve dağıtım endüstrilerini destekleyen Bilgi ve İletişim Teknolojileri tedarik zincirlerine zarar vereceği düşünülüyor.

ABD merkezli market araştırmaları şirketi International Data Corporation’ın (IDC) raporuna göre, Özellikle çip ve pillerde kullanılan hammadde tedariğini Rusya’dan sağlayan pek çok firma telefon, dizüstü bilgisayar ve otomobil gibi sektörlerde üretimi sınırlandırmak zorunda kalacak.

Rusya’dan Asya/Pasifik’e büyük oranlarda neon ve C4F6 gibi endüstriyel gazlar ve çiplerden cep telefonlarına ve pillere kadar BİT ürünlerinde kullanılan bakır, paladyum, nikel, titanyum, tungsten ve vanadyum gibi metal ihracatı bulunuyor. Çoğu satıcı bu hammaddelerin büyük stoklarına sahip olsa da, hammadde maliyetleri artacak gibi görünüyor. Bundan dolayı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve otomobiller gibi alt sektörlere tedariklerin ertelenmesinin de muhtemel olduğu belirtiliyor.

60’tan fazla teknolojiyi içeren yeni global IDC araştırmasına göre; ankete katılanların % 57’si teknoloji harcama planlarını yeniden değerlendirdiklerini söylüyor, yüzde 10 ise belirsiz jeopolitik ortamın ardından 2022 için BİT yatırım planlarında güçlü ayarlamalar yapılacağını belirtiyor.

2021’de Ukrayna ve Rusya’daki toplam BİT harcamaları sırasıyla 4,9 milyar dolar ve 51,6 milyar dolardı. Ukrayna önceki yıla göre % 21,2 ve Rusya için % 13,6 şeklinde çift haneli büyüdü. İki ülkedeki toplam harcamalar ise Avrupa pazarının % 5,5’i ve dünya çapındaki toplam BİT harcamalarının % 1’ini oluşturdu.

Paylaş.
Exit mobile version