Batı ile Rusya arasında yaptırım savaşı, enerji sektörüne sıçradı. Geçen hafta döviz rezervleri ve dövize erişimi üzerinden Rus ekonomisi hedef alınmıştı, bu hafta ise döviz rezervine çok kısa sürede çevrilebilecek petrol ve doğalgaz ithalatı hedef alındı. ABD Başkanı Biden, ABD’nin Rusya’dan tüm doğalgaz ve petrol ithalatının yasaklandığını açıkladı. Dün bu açıklama, Venezuela Başkanı Maduro’nun ABD ile görüşmelerin verimli geçtiği haberi sonrasında yapıldı. İngiltere’de ABD gibi petrol ve doğalgaz ithalatının 2022 sonuna kadar keseceğini açıklarken alternatif enerji planını dün kamuoyu ile paylaştı. AB Komisyonu, AB’nin Rusya’dan gaz kullanımını bir yıl içinde üçte iki oranında düşüreceklerini, 2030’dan önce ise sona erdireceklerini açıkladı.

Rusya bu ithalat kısıtlamalarına enerji misillemesi ile yanıt verdi. Rusya Başkan Yardımcısı, Kuzey Akım 1 boru hattını kapatarak karşı ambargo uygulayabileceklerini ima etti. ABD Başkanı Biden’ın dünkü açıklamaları sonrasında; Rusya Başkanı Putin’in Rusya’nın bazı ürün ve hammadde ihracatının 31 Aralık tarihine kadar yasaklandığına yönelik kararnameyi imzaladığı duyuruldu. Kapsam dahilinde olan ürünler iki gün içerisinde belirlenip açıklanması bekleniyor. Yaptırımlarda kısasa kısas dönemi böylece başlamış oldu.

Dolar/TL’de yıl içi zirve yenilenebilir

Emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş risk alma iştahını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Gelişmiş merkez bankalarının daha sıkı bir para politikası izleme olasılığı, artan enflasyon beklentileri ile uzun vadeli gelişmiş ülke tahvil faizlerini yeniden tırmanışa yöneletti. Türkiye’nin net emtia ithalatçısı olması ve döviz ihtiyacı nedeniyle olumsuz etkilenecek ülkelerin arasında yer alıyor. Kısa vadede 14,40-14,80 bandının etkili olmasını bekliyoruz.

Yeniden düşen kanal direnci zorlanıyor

BIST 100 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde seviyelerde işlem görmeyi sürdürürken; müttefiklerin global ekonomiyi sarsan yaptırımlarından, emtia fiyatlarında yaşanan rekorlardan ve yurt dışı piyasaların ayı piyasasına girmesinden şimdiye kadar olumsuz yönde etkilenmedi. Geçen hafta 2047’de test edilen ve 1963’e kadar satışa neden olan düşen kanal direnci bu hafta 2042’den geriliyor. 2042-2055 dirençlerinin kırılması durumunda düşen trend sona erecektir. Düşen kanal direncinin yine etkili olmasını ve yeniden 1976’ya geri çekilme bekliyoruz.

Nisan vadeli BIST 30 kontratı

Dün, 2209’den yükselen 50 günlük ortalamamıza doğru bir geri çekilme beklediğimizi belirtmiştik. 50 günlük ortalamadan bir kere daha güçlü bir tepki almış olduk. 2209’dan geçen ortalama ile 2300 yatay direnci arasında dengenin bugünde devam etmesini bekliyoruz. İki noktadan birinin kırılması yönü belirleyecektir. Gün içi destek seviyelerimiz 2209 ve 2141, direnç seviyelerimiz 2265 ve 2300’dür.

Nisan vadeli Dolar/TL

Dolar lehine yükseliş trendi devam etmektedir, MACD’nin ortalamalarını kırarak yükselişini devam ettirmesi yeni yükseliş dalgasını teyit etmektedir. Ortalamalar 15,00’in üzerinde yükselirken, 15,00-15,05 aralığına olası geri çekilmeler alım fırsatıdır. 15,32 direncinin kırılırsa yeni işlem bandı 15,32-15,74 aralığı olacaktır.

Kaynak: ÜNLÜ & Co

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version