“2023’e Doğru, 2050 Ufku” ana temasıyla gerçekleştirilen ve bu yıl 21. kez düzenlenen Forum İstanbul’da konuşan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, hala istediği kadar teknolojiyi kullanmayan tarımda, teknoloji odaklı çok ciddi fırsatların olduğuna dikkat çekti.

Türk Telekom Oturum Sponsorluğunda gerçekleşen “Tarım 5.0: Tarım ve Gıda Teknolojilerinin Geleceği” oturumunda söz alan Yusuf Kıraç, nesnelerin interneti ile elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve yapay zekanın da kullanımı ile tarımda yapılabilecekler tespit edilmesi oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı:

“Tam otomasyon sağlayabilmemiz için IoT hayatımıza tam anlamıyla girmeli. 2021 sonu itibariyle 2,2 milyar IoT cihazı vardı. 2030 itibariyle bunun iki ila 2,5 katı bir IoT cihazı olacağı öngörülüyor. Tarımda 2021 sonu itibariyle IoT cihaz sayısı 45 milyon civarında. 2030’da bunun 11 kat artarak, 500 milyon civarına ulaşması bekleniyor. Aslında bu iki şey gösteriyor: Tarımın hala istediği kadar teknolojiyi kullanmadığı, ama çok ciddi fırsatların olduğunu ve bunun hızlı artışa gideceğini. Teknoloji-tarım iş birliği kapsamında önümüzdeki dönemde yoğun gündemler bekliyor.”

Akıllı tarım uygulamalarının başta su olmak üzere her türlü kaynağı verimli kullanılmasını sağladığını hatırlatan Kıraç, “Tarımda dijitalleşme ile neler sağlanabilir? İlk yanıtı envanteri kontroldür. Yani, coğrafi bilgi sistemi ile tarlalarımızı kayıt altına almalıyız. Telekomünikasyon şirketi olarak 2000’li yılların başlarında ilk yaptığımız iş, altyapımızı dijitalleştirmek oldu. İkinci yanıt ise değerlendirmedir. Dijital sensörlerle donatılmış tarım alanları ile birlikte çiftçilere hangi alanlara ne kadar ve ne tür gübre koyması gerektiği bilgilerini iletebiliyor. Hava koşulları, bitkilerin ihtiyacı olan minareller gibi tüm bileşenleri yine bu teknoloji ile daha rahat değerlendirme ihtimali olacak” sözleri ile dijitalleşmenin faydalarına dikkat çekti.

Yüzde 90 daha az toprak ile üretim mümkün

Aynı oturumda söz alan konuk konuşmacı Gelecek Tasarımcısı ve Tarım Odaklı Yatırımcı Stuart Oda, daha sürdürülebilir olan iç mekan tarımında yüzde 99 daha az su, yüzde 90-99 arasında daha az toprak kullanıldığına, 365 gün boyunca gıda üretimi yapılabildiğine, GDO ya da pestisit kullanılmadan, öngörülebilir yani verimliliği yüksek üretim yapılabildiğinin altını çizdi.

Paylaş.
Exit mobile version