Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder), Türk Telekom’un Türkiye’de fiberleşme oranının yüzde 92’ye vardığı şeklindeki açıklamasını tartışmaya açtı.

Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci çizilen tabloyu yorumlarken “Ülkemizde fiberin hızla yaygınlaştırılması için tüm paydaşların öncelikle, fiber altyapısı ve aboneliğinde küresel rekabette geride kaldığımızı kabul etmesi, sonra da elini taşın altına koyup ihtiyaç duyulan adımları atması gerekmektedir” dedi.

Türk Telekom’un basına yaptığı açıklamaları “Türkiye’de fiber demek Türk Telekom demektir” demektir başlığıyla sunmasını eleştiren Telkoder, hakim işletmeci olan bu kurumun artık bu tip tekelci açıklamaları bırakması gerektiğini dile getirdi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci, fiberin hızla yaygınlaşması için öncelikle tüm paydaşların küresel rekabette geri kalındığını kabul etmesi gerektiğini vurguladı:

“Türk Telekom yaptığı açıklamalarda Türkiye’de hanelerin yüzde 92’sinin sokağında istisnasız oldukları ve Avrupa’nın 3’üncü büyük FTTH/B altyapısına sahip olduğumuz iddia ediliyor. Türkiye’nin nüfusu AB üye ülkelerinin her birinin nüfusundan fazla. Dolayısıyla burada sayıya değil orana bakmak lazım. Kaç haneye fiber götürdüğümüze göre değil, mevcut hanelerin yüzde kaçına fiber götürdüğümüze göre bir kıyaslama yapmamız gerekir; aksi kendimizi yanıltmak olur.”

Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı’nın paylaştığı verilere göre, Türkiye fiber altyapı yaygınlığında Avrupa’da 21. sırada. Ülkemiz fiber abone yaygınlığı açısından da Avrupa’da 23. sırada yer alıyor. Sabit genişbantta abonelerin deneyimlediği hız bakımından ise Türkiye dünya sıralamasında 104’üncü ve OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyor.

Türkiye’nin altyapı yatırımlarının umulanın çok gerisinde olduğunu dile getiren Teberci, 2022 yılının ikinci yarısında 2023 hedeflerinin yarısının bile tutturulamamış olmasını belirtirken bunun sadece ortak altyapı ile mümkün olabileceğini söyledi.

Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci
Paylaş.
Exit mobile version