5 Mayıs’ta 87$ olarak fiyatlandırılan Luna’nın 13 Mayıs’ta 0,0005$ seviyesine çakılması, Terra’nın yaygın olarak kullanılan stablecoin’i UST’nin de 1:1 USD sabit değerinden 0,03:1 USD oranına düşmesine sebep oldu. Düşüş tüm kripto para piyasa değerini etkilemenin yanı sıra seri Bitcoin satışlarına da sebep oldu ve diğer stablecoin’leri de etkiledi.

Huobi tarafından yayınlnan “Luna yangınından neler öğrenebiliriz?” adlı rapor, başlangıcı ve alınacak dersleriyle krizi inceledi.

Rapora göre krizin başlangıcı koordineli bir “Soros türü” saldırıya dayanıyor; saldırgan merkezi borsalardan UST’ye karşı açığa satış yaparak Luna ve beraberinde Bitcoin’in fiyatını düşürdü. Bu sebeple Terra zincirinin ve Luna’yı yöneten kuruluş LFG’nin (Luna Foundation Guard) varlık portföyleri de likidasyona uğradı. Sonuç olarak, tüm Terra zinciri likidite krizine maruz kaldı; Luna’nın piyasa değeri UST’yi destekleyemez hale gelince de Luna için tamamen likidite kaybı meydana geldi.

Rapora göre, Luna fiyatında yaşanan sert düşüşün tetiklediği kripto para piyasasındaki depremden çıkarılacak bir ders varsa, o da stablecoin’lerin daha az dalgalanmaya sahip tokenler tarafından desteklenmesi gerektiği.

Gelecekte stablecoin’ler ve varlıklar arasındaki destek dengesini daha iyi yönetmek ve korumak için teminatların kripto piyasasında yaşanan sistematik risklerden zarar görmeyecek, daha az dalgalanmalar yaşayan tokenlerle dengelenmesi gerek.

Merkezileşme, varlıkların yeniden dengelenmesine ve gelecekteki koordineli saldırılara karşı yardımcı olsa da bu durum kripto sektöründe merkeziyetsizleşmenin öncülüğünü zedelemiyor.

Raporun yazarı Huobi Araştırma Enstitüsü araştırmacısı Dave Chan, “Maksimum sınırlı arza sahip zincirler, bu Luna likidite krizine benzer saldırılara karşı kendilerini korumalı ve risklerin fakında olmalılar. Ne olursa olsun, merkezi olmayan stablecoin’ler tüm kripto para ekosisteminin gelişmesi için hayati önem taşıyor” yorumunda bulundu.

Paylaş.
Exit mobile version