Bitcoin 2009’da geliştirildiğinde, belirli protokoller ve kurallarla kurulmuştu. Daha önemli kurallardan biri, dolaşıma girecek tüm Bitcoin’ler miktarının 21 milyon adetlik bir sınırı olmasıydı.

Şu anda piyasada 18,76 milyon Bitcoin var. Bu da, 32.000 dolarlık fiyatına göre yaklaşık 600 milyar değerine tekabül ediyor.

Peki, 21 milyonun tümü çıkarıldığında ne olacak?

Bitcoin şu anda her 10 dakikada bir 6 coin hızında piyasaya sürülmektedir. Aynı zamanda, Bitcoin blok zincirinde her 10 dakikada bir yeni bir blok yayınlanır. Her blokta yaklaşık 1500 işlem vardır.

Bitcoin madencileri, sahip oldukları çok güçlü bilgisayarlarla, alım-satım işlemlerini blok zincirine yazmak için rekabet ederler. Böylece ödüllendirilirler. Madenciler tarafından oluşturulan her blok için 6,25 Bitcoin ödül kazanırlar. Bugünkü fiyatlarla her 10 dakikada ortalama 200 bin dolar kazanabilirler.

Çin’deki yasaklamaların ardından Bitcoin madenciliği daha karlı

Tüm Bitcoin’ler ne zaman çıkarılacak?

Mevcut madencilik oranına ve madencilik getirilerinin yarılandığı kurala dayanarak, analistler 21 milyon Bitcoin tahsisinin tamamının 2140 yılına kadar yerine getirilmeyeceğini tahmin ediyorlar. Önümüzde hala oldukça uzun bir yol var.

Piyasada dolaşan 18,7 milyon Bitcoin var. Ancak, tahminlere göre milyonlarcası kaybolmuş ve tekrar dolaşıma giremeyebilir. Kimisi tuttukları Bitcoinlerin şifrelerini unuttular, kimisi de Bitcoin fiyatları düşükken biriktirdikleri bilgisayarlardan kurtuldular.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak, sınırlı Bitcoin arzı ve büyük miktarda Bitcoin’in kaybolma olasılığı göz önüne alındığında, bazı Bitcoin yatırımcıları, arzın sınırlı olması ve her 10 dakikada sadece 6,25 BTC artması nedeniyle Bitcoin fiyatının parlak bir geleceğe sahip olduğunu savunuyorlar. Ancak, yakın zamanda 21 milyon sınırına ulaşma konusunda endişelenmemize gerek yok.

Paylaş.
Exit mobile version