Fed Başkanı Powell, faiz kararı sonrasında gerçekleştirdiği konuşmasında enflasyonun Aralık ayına göre yukarı yönde riskler barındırdığını, büyümenin ise Omicron varyantı kaynaklı baskı altında kalabileceğini söylemişti. Dün ABD’de 4. çeyrek GSYIH’sı açıklandı, Fed gibi piyasalar son aylarda Omicron etkisi ile geçici bir zayıflık bekliyordu. Piyasanın %5.5 büyüme beklentisine karşılık, %6.9 ile 1984’den bu yana en yüksek büyüme kaydedildi. Haftalık işsizlik başvuruları Omicron varyantı nedeniyle son 3 haftadır yükseliyordu, dün açıklanan işsizlik başvuruları ile yeniden düşüş eğilimine girildi. Büyüme ve istihdama yönelik güçlü veriler sonrasında bugün Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek PCE endeksi açıklanacak. 16:30’da açıklanacak endeksin %4.7’den %4.8’e yükselmesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell’ın önceki gün “her toplantıda faiz artırımını değerledireceğiz” şeklinde bir soruya verdiği cevap, piyasada yankı uyandırdı. Toplantı öncesinde 3-4 faiz artırımı beklentisi, Powell’ın bu cevabı sonrasında 5-6 faiz artırımı beklentisine dönüştü. Powell bazı soruları cevapsız, bazı cevapları ise boşluklarla bıraktı. Gelen her ekonomik veride bu boşluklar, piyasada oynamalar yaratacak.

Dolar/TL’de dirençler test ediliyor

TCMB Enflasyon Raporu’nu dün yayınladı; TCMB enflasyonun yılın ilk yarısında %50-55 aralığında tepe yapmasını, yıl sonunda ise %23.2 ile tamamlamasını bekliyor. Cari dengede iyileşme ile enflasyonun gerilemesi beklenirken, TL’de dengelenmenin enflasyonun düşüşüne yardımcı olacağı düşünülüyor. Bu iki unsurun aynı anda gerçekleme olasılığı düşük görünüyor. Yurt dışında rekor kıran dolar endeksi, Dolar/TL’nin yeniden 13.68 direncine yöneltmiştir. ABD’de 16:30’da açıklanacak çekirdek PCE fiyat endeksinin %4.8’i aşması, 13.68 direncinin kırılmasına neden olabilir.

Bugünkü kapanış, gelecek haftanın yönünü belirler

BIST 100 dün %2.38 yükselerek hafta başından bu yana kaybını %0.67’ye geriletti. Pazartesi günkü düşüş, üç işlem gününde yerine konamadığı gibi toparlanmada işlem hacmi oldukça zayıf kaldı. Toparlanmanın zayıf kalması, olası bir satış dalgasında yine 1915’in test edilmesine neden olabilir. Bugün artı bir kapanış, düşüşe karşı piyasayı daha dirençli kılacaktır. 1987 altında kapanış ise hafta içerisinde toparlanmanın sona erdiğini, gelecek hafta 1915’in yeniden test edileceğini işaret edecektir.

Şubat vadeli BIST 30 kontratı

50 günlük mavi ortalamadan gelen alımlarla üç günün en yüksek kapanışı gerçekleşti. Düşen trendin hakim olması nedeniyle tepkiler satışla karşılanabilir. 2284 Fibonacci düzeltme seviyesi ve 2289 düşen trend direncidir, bu direnç noktalarının etkili olmasını bekliyoruz. Yukarı yönlü denemelerin satışla karşılanmasını ve yeniden 2005 desteğine doğru geri çekilme bekleyebiliriz. Destek seviyelerimiz 2205 ve 2141, direnç seviyelerimiz 2284 ve 2289’dur.

Şubat vadeli Dolar/TL

Ortalamaların üzerinde kapanış ile birlikte trend yeniden dolar lehine gelişmeye başladı. RSI alım bölgesine geçerken, MACD ortalamasının üzerinde alım bölgesine doğru yönelerek bu değişimi teyit ediyor. 13.79 destek olmak üzere 14.00 direncine doğru yükselişin devamını bekleyebiliriz.

Kaynak: ÜNLÜ & Co

Paylaş.
Exit mobile version