Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması, Rusya Merkez Bankası ile işlemlerin askıya alınması Rusya’yı ekonomik çıkmaza soktu. Ruble’nin tarihi düşük seviyelere gerilemesi sonrasında Rusya Merkez Bankası; gösterge faiz oranını %9,5’den %20’ye yükseltti, Moskova borsasının açılış saatini ileriye aldı sonrasında yabancı yatırımcıların menkul kıymet satışını yasakladı. Alınan bunca tedbir yeterli olmamış ki borsanın bu hafta kapalı olacağı açıklandı. Ayrıca; ihracatçı şirketlere döviz gelirlerinin %80’nini satma zorunluluğu getirildi, Rus vatandaşlarının yurt dışına döviz transferi yapılması yasaklandı.

Sabah saatlerinde piyasa koşulları içerisinde alınan önlemlere rağmen rublede değer kaybının %20’ye ulaşması, sermaye kontrolü önlemlerini beraberinde getirdi. Piyasaların uzun soluklu kapatılması, yabancı yatırımcıların satışının yasak getirilmesi Rusya hisse senetlerinin MSCI endekslerinden çıkarılma ihtimalini de doğurdu. Rusya MB’sı Perşembe ve Cuma günü döviz satarak rublede değer kaybını durdurmuş ve paniği engellemişti. Rusya MB’sının 640 milyar $ rezervi olmasına rağmen gelen yaptırımlar sonrasında dolar ve euro cinsinden piyasalara müdahale yapamayacak. Rusya ekonomisi ve ruble için kötü günler daha yeni başlıyor diyebiliriz.

Dolar/TL’de zayıflık kırılmaya dönüşmedi

Kur, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekat başlatması ile 14,65 gördükten sonra geçen haftayı 14’ün altına gerileyerek tamamlamıştı. Rusya’nın swift sisteminden çıkarılması sonrasında yeni haftaya 14,10’na yükselerek başlandı ama yeniden 14’ün altına gerileyerek gün tamamlandı. Şubat ayı içerisinin de yaşanan zayıflık bir kırılmaya dönüşmedi. Dolar/TL’nin 13,75 desteği üzerinde tutunmasını ve olası olumsuz haber akışlarında 13,95-14,10 dirençlerini test etmesini bekliyoruz.

BIST 100’de yeni dip çalışması

Şubat ayı boyunca 2000 seviyesinin altından gelen dip alımları üzerine kurulu güçlenme hareketi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında sona ermişti. BIST 100’de işgal sonrasında 1900 altında gelen alımlar, Rusya’ya ağır mali yaptırımlar sonrasında dün 1910’dan geldi. Endekste dipten gelen alımlar ile bir toparlanma yaşanmasına karşılık; sektörel bazda zayıflıklar, hisse bazında alımlar ile endeksin güçlenmesi dikkat çekiyor. Dipten gelen alımlar ile 1962 direnci destek haline gelebilirse ancak toparlanma genele yayılabilir. Jeopolitik belirsizlikler ortadan kalkana kadar 1880-2020 bandında yeni bir dip çalışması gerçekleşebilir.

Nisan vadeli BIST 30 kontratı

Son üç işlem gününde 2100’ün altına sarkmalarda güçlü tepki alımları gerçekleşti. Düşen trend içerisinde dipten gelen alımlar ile 20-50 günlük ortalamaların kesiştiği 2240 seviyesi hedef noktası olabilir. 2240 ile 2288 direnç bölgesi kırılması durumunda trend değişimi gerçekleşebilecektir. Gün içi destek seviyelerimiz 2158 ve 2100, direnç seviyelerimiz 2243 ve 2269’dur.

Nisan vadeli Dolar/TL

Bir önceki tepe olan 14,80 üzerinde satışlar karşılandı ve bu nokta üzerinde denge kuruldu, kırmızı ortalama da 14,80’ne doğru yükselerek dolar lehine trend gelişimini teyit ediyor. 14,87 üzerinde günlük kapanışlarda, sırasıyla 15,04 ve 15,17 dirençlerine doğru yükselişin devamı beklenebilir.

Kaynak: ÜNLÜ & Co

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version