Türkiye’de reçeteli ilaçların %52’si yurt dışından geliyor. Bununla birlikle, yerli ilaçların etken maddeleri de yurt dışından geliyor. Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı kur ile piyasa kuru arasındaki fark 2 katını geçti.

Sağlık ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Onur Başer, dolardaki dengesizliğinin ilaçları olumsuz etkilemesini beklediğine dikkat çekerek, “Sabit kur üzerinden yapılan ilaç anlaşmaları yüzünden hiçbir ilaç firması önemli ithal ilaçları satmayacak” uyarısını yaptı.

Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Onur Başer, doğalgaz, buğday, ilaç gibi birçok kritik üründe dışa bağımlı olunduğu için çok zor bir dönem geçirilmesini beklediğini kaydetti.

İthal İlaçlara ulaşım durabilir

Şu anda Sağlık Bakanlığı Euro kurunu 4,58 TL ile sabiltmemiş durumda. 28 Kasım itibarıyla Euro 14 TL’yi buldu. Kur farkı 3 katını geçmiş durumda. Bu koşullarda ithal ilaç firmaları Sağlık Bakanlığı’na ilaç satmak istemeyecektir.

Arz sıkıntısı gösterecek ilaçlar arasında, ithal diyabet ilaçlarının yanı sıra içlerindeki etken maddelerin ithal olmaları nedeniyle yerli ateş düşürücüler ve çocuk şurupları yer alıyor.

Şehir hastanelerine yapılan hasta garantili yanlış yatırımların sağlık bütçesinin önemli bölümünü erittiğini dile getiren Başer, “Türkiye’de reçeteli ilaçların yüzde 52’si ithal ediliyor. Sağlık bütçemizin en büyük payı neredeyse yüzde 20’si şehir hastanelerine gidiyor. Toplam bütçeden her yıl daha büyük bir pay şehir hastanelerine ayrılacağı için ilaç alımlarındaki pay düşecektir. Buna kur artışını da eklediğiniz zaman hem bütçeniz azalıyor hem de fiyat artıyor, piyasadaki ilaç miktarlarının giderek azalması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Onur Başer
Paylaş.
Exit mobile version