2021 yılının ikinci çeyreğinde, blok zinciri projeleri 4,4 milyar dolarlık rekor bir sermaye elde etti. Tüm bu sermayeyi tek bir vaat üzerine kurdu: merkeziyetsiz ağların şeffaflığı ve güvenirliği. Bu 5 blok zinciri projesi de NFT’ler, merkeziyetsiz finans, oyun gibi konularda değer katarak öne çıkmayı başardı.

Algorand (ALGO)

Algorand, daha düşük ücretlerle daha hızlı işlemler sağlamak için proof-of-stake konusundaki en son araştırmalardan yararlanan bir Ethereum 2.0 platformudur. NFT’ler, sabit coinler, menkul değerler, ödeme altyapısı, finansal protokoller gibi çeşitli finansal uygulamalarda kullanılıyor.

Algorand’ın öne çıkan özelliği; büyük ölçeklerde güvenli merkeziyetsiz blok zinciri uygulamalarına izin veren bir fikir birliği protokolü geliştirmesi. Bu, topyekun blok zincirlerinin gelecekte benimsemek isteyeceği bir özellik olacaktır. Halihazırda saniyede binden fazla işlem gerçekleştirebiliyor.

Aave (AAVE)

Aave, mevduat ve borçlanma varlıklarından faiz kazanmanızı sağlayan merkeziyetsiz bir borç verme platformudur. Amaçları, daha düşük ücretler ve paranız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak, geleneksel bankalara bir alternatif sunmak. Aave’nin likidite havusu, 23,6 Milyar dolar değerinde.

Aave’nin Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler, varlik ticareti, vadeli işlem sözleşmelerinde ve tasarruf hesaplarındaki aracı ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Dünyanın 300 Trilyon borcu olduğunu göz önünde bulundurursak, hepimizin alternatif çözümlere ihtiyacı olduğunu düşünebiliriz.

Polygon (MATIC)

Blok zincirini duyan herkes Ethereum’u bilir. Merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) oluşturmak için tercih edilen bir platformdur. Ancak, Ethereum şu anki haliyle mükemmel değil. İşlem hızı ve işlem maliyeti masada çok fazla potansiyel bırakıyor. Polygon da kendini tam burada konumlandırıyor.

EasyFi gibi DeFi projeleri ve Neon District gibi NFT projeleri dedahil olmak üzere yüzkerce merkeziyetsiz uygulama, operasyonlarını Polygon ile ölçeklendiriyor. Ayrıca geliştiricilere göre, ölçeklenebilir dApp’ler oluşturmayı da kolay hale getiriyor.

Polygon, blok zinciri oyunları ve NFT pazarını büyütmek için Polygon Studios adlı bir birim bile oluşturdu. ABD’li meşhur yatırımcı Mark Cuban gibi isimlerin yardımıyla da Polygon, özel NFT modellerini ve pazar yerlerini başlatmayı kolaylaştıran Polygon NFT Studio birimini kurdu.

2021’de en iyi performans gösteren kripto paralar

Next Earth

Next Earth, kullanıcıları tarafından yönetilen sanal bir dünyadır. Dünya’nın bire bir dijital kopyasından sanal arazi satın alıp takas edebileceğiniz bir yer oluşturulmuş. Hayır kurumlarına yaptığı katkılardan da bahsedebiliriz.

Sanal dünya oluşturma gayesiyle, kullanıcıların küçük hanelerden büyük şehirlere kadar her şeyi inşa etmeleri vizyonuna sahip. Gelecekte insanların iş toplantılarını düzenledikleri, arkadaşlarıyla vakit geçirdikleri sanal bir dünya kurmak isteniyor. Tüm bu hedefler, blok zincirinin şeffaf ve güvenli ortamında gerçekleştirilmek isteniyor.

SolarCoin (SLR)

SolarCoin, kripto paraların enerji tüketimi üzerine dikkat çekmek için yapılmış bir harekettir, diyebiliriz. Güneş panelleri kuran insanları ödüllendirmek ve güneş enerjisini benimsenmesi için başlangıç masraflarını azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmış bir kripto paradır. Kendi kripto paralarını çıkararak, yenilenebilir enerji tedarik zincirindeki tüm taraflar için teşvikler sağlarken fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmak için adımlar atan bireyleri teşvik etmeye çalışıyorlar.

Blok zincirleri hızla niş bir teknolojiden ana akıma dönüştü ve çok çeşitli endüstrilerde uygulanıyor; NFT’lerden sanal dünyalara, bilgisayar oyunlarından finansa uzanan uygulamalarıyla önümüzdeki yıllarda hayatımıza daha fazla dahil olacaktır.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version