Toplam 906 şirketin katıldığı araştırmada 14 sektörde 3834 farklı iş için ücret ve yan hakları verileri incelendi. Araştırma sonuçlarına göre 2022 yılı için ortalama ücret artış oranı yüzde 25.

İnsan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer’in gerçekleştirdiği “2021 Ücret ve Yan Hakları Araştırması” sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya katılan 906 firma, 2022 yılı için ücret artış beklentisini ortalama yüzde 25 olarak planlıyor. Evden çalışanlar için farklı bir ücret politikası uygulamayı düşünen şirketlerin oranı ise yüzde 3 iken, şirketlerin yüzde 97’si böyle bir uygulama yapmayı düşünmüyor.

Türkiye’den hızlı tüketim ürünleri, otomotiv, perakende, bankacılık, dayanıklı ürünler, enerji, teknoloji, ilaç ve sağlık, üretim, lojistik, sigorta gibi farklı sektörlerden firmaların katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre firmaların 2021 yılı sonunda gerçekleşmesini beklediği enflasyon oranı ise yüzde 28.

Araştırmada ödeme gücü en yüksek sektörler, teknoloji, kimya ve ilaç ve sağlık sektörleri olarak ön plana çıkarken perakende, sigorta ve lojistik sektörleri Türkiye ortalamasının altında kaldı. Yüzde 15 ile veri bilimi, yüzde 14 bilgi teknolojileri ve yüzde 7 ile proje yönetimi uzman rolleri ortalamanın üstünde konumlanan pozisyonlar olarak ön plana çıkıyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 27,6’sı 2022 yılında çalışan sayısında artışa gitmeyi düşünüyor. Şirketlerin yüzde 2,9’u ise çalışan sayısını azaltmayı planlıyor.

Paylaş.
Exit mobile version