Türkiye’yi bu hafta itibariyle yoğun bir ekonomik veri gündemi bekliyor. Bir yandan büyüme, ihracat ve enflasyon rakamları gözlenirken bir yandan da Eylül’de açıklanması beklenen Orta Vadeli Programı (OVP) gözlenecek.

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin beklenti ve eğilimlerini özetleyen Ekonomik Güven Endeksi, Temmuz ayında 93,4 iken Ağustos ayında yüzde 1 oranında artarak 94,3 değerini aldı.

31 Ağustos Çarşamba günü yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisi açıklanacak. Nisan-Haziran dönemine ilişkin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verileri saat 10:00’da duyurulacak. TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi, geçen yıl yüzde 11, 2022 ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyümüştü.

Ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2 Eylül Cuma günü Gaziantep’te duyurulacak.

İhracatta ve ekonomik büyümede güçlü performansı sürdürmeye devam edeceklerini söyleyen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “İhracatta ve ekonomik büyümede güçlü performansımızı sürdürmeye devam ediyoruz. İlk çeyrekte yüzde 7,3 büyüme kaydeden ekonomimizin, 2022 yılında da güçlü büyüme trendini sürdürmesini bekliyoruz.” dedi.

İhracat 2022’nin ilk 7 yında rekor kırmayı başardı. İhracat, Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından Eylül ayının başında açıklanması beklenen ve Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritasını belirleyecek OVP’nin ayrıntıları duyurulacak.

OVP ile 2023-2025 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler de belirlenmiş olacak.

Küresel ve bölgesel sorunların ekonomiye etkilerinin OVP’ye nasıl yansıyacağı ve ekonomi politikalarına ilişkin ilke ve hedefleri nasıl etkileyeceği de merakla bekleniyor. OVP ile Orta Vadeli Plan birleştirilirken, böylece 2023 bütçesine ilişkin temel büyüklükler de belli olacak.

TÜİK, Ağustos ayı enflasyon verilerini 5 Eylül Pazartesi günü duyuracak. Temmuzda tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 79,60, aylık yüzde 2,37, yurt içi üretici fiyat endeksi ise yıllık yüzde 144,61, aylık yüzde 5,17 artmıştı.

Temmuz ayına ilişkin işsizlik rakamları ise 12 Eylül Pazartesi günü belli olacak. İşsizlik oranı haziranda 0,3 puanlık azalış ile yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşmişti.

Merkez Bankasının temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri de aynı gün açıklanacak. Cari işlemler hesabı, haziranda 3 milyar 458 milyon dolar açık vermişti.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version