Dünyada enerji krizi büyürken, güneş ve rüzgar enerji kaynakları büyüyor. Ancak, yenilenebilir kaynaklara geçiş yapmak hava koşullarının değişkenliği nedeniyle kolay değil.

Güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin başka kaynaklarla desteklenmesi gerekiyor. Yeterince güneş veya rüzgar alınmadığında bu destek, genellikle pahalı lityum iyon pillerden gelir.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, enerji depolamak için bir çözüm sağlayabilecek yeni bir pil türü icat etmeyi başardılar.

Yeni pil, alüminyum ve kükürtten yapılmış. Alüminyum, demirden sonra gezegendeki en sık bulunabilen ikinci metaldir ve aynı zamanda ucuzdur. Sülfür de düşük maliyetli bir elementtir. Petrol arıtımından kaynaklanan bir atık ürün olarak bulunur. Sonuç olarak, lityum iyon pillere eşdeğer olarak üretilen yeni pilin maliyeti yaklaşık altıda birine düşürülebiliyor.

Geliştirmeden çıkan bir diğer sonuç ise, yeni pillerin daha güvenli olması. Lityum iyon piller, zarar görmesi halinde alev alma ve hatta patlama riskine sahip. Alüminyum-kükürt pil elektrolik olarak yanamayan bir tuz kullandığından, bu riski büyük ölçüde azaltıyor.

Çalışmanın ardındaki isim Mühendis Donald Sadoway, yeni icadını «Küçük ölçekli sabit depolama ve nihayetinde otomotiv kullanımları için lityum iyon pillerden daha iyi bir şey icat etmek istedim» şeklinde açıkladı. Sadoway, 2022 başlarında enerjinin uzun süreli depolanması için geliştirdiği sıvı metal piller ile Avrupa Mucit Ödülü’ne layık görülmüştü.

Mühendis Donald Sadoway
Paylaş.
Exit mobile version