İnternette işlemlerinin anonim ve güvenli olmasını sağlayan blok zinciri ve çığır açan teknolojisi çoğu zaman kripto paraların gölgesinde kalıyor. Bitcoin ve diğer kripto paraları yöneten teknolojinin yapabildiği iki ana görev var: Verilerinizi korumak ve neredeyse değerli olan her şeyi kaydeder. Teknoloji o kadar çok yönlü ki; finans, sağlık, perakende, emlak ve turizm gibi birçok sektörde kullanılabiliyor.

Bugünlerde blok zinciri teknolojisinin çok daha fazla finans ve oyun uygulamalarında kullanıldığını görsek de, eğitimden tarıma birçok sektörde paydaşları rahatsız eden sorunları çözdüğüne tanıklık ediyoruz.

Şu anda dünya çapında binlerce blok zinciri platformu var: Bitcoin gibi gerçekten merkeziyetsiz operasyonlardan, belirli amaçlar için bir şirketin kontrolü altındaki özel veya kurumsal yapılara kadar.

Popüler kripto para projelerinin gerçek hayatta nasıl uygulanabileceğine bir göz atalım.

Ethereum (ETH)

Akıllı sözleşme işlevine sahip Ethereum, modern blok zincirinin en iyi örneğidir. Açık kaynaklıdır ve dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi ETH’i desteklemek için kullanılır. Blok zincirinde oluşturulan akıllı sözleşmeler ve uygulamalar dolandırıcılık, kesinti, kontrol veya herhangi bir üçüncü taraf müdahalesi olmadan sorunsuz çalışırlar.

Ödeme yöntemi

Ethereum’un en heyecan verici kullanım örneklerinden biri ödemeler ve havaleler içindir. Herhangi bir ücret ödemeden küresel olarak para gönderebilme özelliği, denizaşırı lokasyonlara küçük miktarlar göndermesi gereken kullanıcılar için çözüm sunabiliyor.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Gündelik yaşamımızda kullandığımız akıllı cihazlar halihazırda zaten internete bağlı, ancak hepsi kendi ayrı evrenlerinde. Ethereum gibi blok zincirleri, hepsini tek bir ağda birbirine bağlamanın ve veriler için daha fazla güvenlik sağlamanın bir yolunu vaat ediyor.

İlk para arz teklifi (ICO)

Blok zincirinin finans alanına hitap eden bir uygulaması olan ICO’lar, bir çeşit kitle fonlamasıdır. Bu yöntem, gelişen ekonomilerde tüketicilere, yatırımcılara ve geliştiricilere güç veriyor.

Cardano (ADA)

Cardano ağı, 2021’de Etiyopya Eğitim Bakanlığı ile okullarda öğrencilerin performansını izlemeyi amaçlayan bir sistem olan blok zinciri destekli bir sistem geliştirmek için bir ortaklık kurduğunu ilan ederek herkesin dikkatini çekti. Bu daha sonra Atala Prism adlı ulusal bir dijital veritabanına dönüştü. Merkeziyetsiz yapısı ve açık kaynak kodu ile blok zinciri teknolojisi, daha güvenli dijital tanımlama çözümleri oluşturmak için büyük bir fırsat sunuyor.

Hükümet programları

Araba, mülk tapuları ve kayıtları, Cardano akıllı sözleşmeleri aracılığıyla blok zincirine kaydedebilecek şeylerden sadece birkaçı. Akıllı bir sözleşme, tüm bunları birkaç dakika içinde birkaç kuruş maliyetle yapabilir. Cardano akıllı sözleşmelerinin hükümet programlarını iyileştirmesi ve yavaş, bürokratik süreçleri hızlandırmasının binlerce yolu var.

Sigorta

Sigorta şirketleri, talepleri daha hızlı işleme koymak için Cardano akıllı sözleşmelerini kullanabilir. Akıllı sözleşme, bir sürücünün geçerli bir ehliyeti, kaydı ve sigorta poliçesi olup olmadığını kontrol edebilir. Sözleşme daha sonra bir ödemeyi onaylayabilir ve sürücü veya tamirciye gönderebilir.

Oylama

Cardano akıllı sözleşmeleri, seçmen sahtekarlığını ve seçmen sahtekarlığı iddialarını etkin bir şekilde sona erdirmek için kullanılabilir. Kişisel kimlik, üçüncü tarafların kimlik sahibinin gizliliğini bozmasına gerek kalmadan blok zincirinde güvenli bir şekilde saklanabilir ve doğrulanabilir.

Binance (BNB)

BNB, Binance kripto para borsası tarafından basılan bir kripto para birimidir. 2022 ikinci çeyrek itibariyle Binance, 7,6 milyar dolarlık hacmiyle dünyanın en büyük kripto borsasıdır. Sektördeki ağırlığını kullanan Binance, BNB için birçok gerçek yaşam uygulamaları oluşturdu. Bunlar; kredi kartı ödemesi yapmak, belirli web sitelerinde seyahat ödemeleri gerçekleştirmek, yatırım yapmak, kredi kullanmak.

Kullanıcılar ayrıca, borsadaki alım satım ücretlerini %50 daha ucuza BNB kullanarak gerçekleştirebiliyorlar.

EOS (EOS)

Elektro-Optik Sistem anlamına gelen EOS, Haziran 2018’de Dan Larimer tarafından blok zinciri üzerinde açık kaynaklı merkeziyetsiz bir işletim sistemi olarak başlatıldı. Platformda kullanılan açık kaynaklı yazılım EOSIO, Block.one tarafından geliştirildi. EOS sistemi, temel olarak dApp’leri ticari ölçekte desteklemek için oluşturuldu.

EOS, sorunsuz uygulama geliştirmeyi hedefleyen bir web toolkit mağazası tarafından desteklenir. Ağ, işletmelere web uygulamalarına benzer blok zinciri uygulamaları oluşturmak için temel işlevsellik sağlar. EOS, güvenli erişim ve kimlik doğrulama, veri barındırma ve dApp’ler ile internet arasındaki iletişim için kullanılabilir.

Chainlink (LINK)

Chainlink, akıllı sözleşmelere harici veri kaynakları ve sistemlerle etkileşime girmenin kurcalanmaya karşı korumalı, merkeziyetsiz bir yöntem sunar. Çoğu blok zinciri tabanlı proje, günümüzün eski sistemlerini kökten değiştirmeyi amaçlarken, Chainlink zincir dışı eski sistemleri ve yeni zincir üstü sistemler arasında bir köprü sunarak farklı bir yaklaşım benimsiyor.

Akıllı sözleşmeleri tetiklemek için gereken verilerin çoğu eski sistemlerde ve ayrıca insanların günlük yaşamlarında güvendiği çok sayıda kaynakta bulunur.

Bu listenin dışında IOTA, Polkadot (DOT), Solana (SOL), Stellar (XLM), Tether (USDT), VeChain (VET) gibi gerçek hayat çözümleri sunan kripto para projeleri mevcut. Uygulamaların genişliği göz önüne alındığında, blok zinciri teknolojisinin finansın ötesindeki potansiyel etkisi olağanüstüdür.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version