Yapay zeka ChatGPT, son yıllarda popüler olan teknolojinin en revaçtaki konusu.

Teknoloji, zaman içinde insan hayatını pek çok açıdan dönüştürdü, ancak en dikkat çekici gelişmelerden biri yapay zeka alanında yaşandı.

Teknolojinin bu yeni yüzü, bilgiyi paylaşma, yaratıcılığı teşvik etme ve daha önce düşünülmemiş biçimlerde etkileşimde bulunma yeteneği, insan ve makine arasındaki sınırı bulanıklaştırırken, gelecekteki olasılıkları da genişletiyor. Bilim kurgu gibi gelen bu gerçeklik, artık bugünün gerçeği haline geldi.

ChatGPT, insanlarla daha anlamlı ve akıcı bir şekilde etkileşim kurabilmek için tasarlansa da giderek daha sofistike ve kullanıcı dostu hale getirildi. Hayal edin, bir bilgisayar programıyla gerçekçi ve anlamlı bir şekilde konuşabilmek acaba nasıl mümkün olabiliyor. İşte tam da bu noktada ChatGPT, insanlaştırılmış konuşma yetenekleriyle yapay zekayı bir araya getirerek benzersiz bir deneyim sunarken, bu evrimin en parlak örneklerinden birini temsil ediyor.

Nasıl mı?

Bir sohbet robotunun temel işlevi, bir insanı taklit etmek olsa da, bilgisayar programlarını yazması, müzik besteleyip şiir yazması, peri masalları yazıp, öğrenci testi çözebilmesi, hatta Hollywood film senaryosu yazıp, cast oluşturabilmesi sizce mümkün olabilir mi?

Evet. ChatCPT ile mümkün.

Şimdi, ‘’Bu insanlık nereye gidiyor? Biz ne yapacağız? İş kayıplarımız olmayacak mı?’’ diye sorgulayabilirsiniz.

Kimilerine göre, yapay zekanın kişiselleştirilmiş bir terapist olarak kullanılmasına izin vereceğini düşünülse de, bazı uzmanlara göre ise, ChatGPT’nin insan zekasını altüst edeceğini veya köreltme potansiyelinin güçlü olduğunu belirtiyor. Kanımca, yapay zekadan kaynaklanan varoluşsal riski de elinde tutarak birçok sektörde iş kayıplarına neden olacağı kanaatindeyim.

Önde gelen bilgisayar bilimcisi ve teknoloji kurucularından Yoshua Bengio, Elon Musk ve Apple kurucu ortağı Steve Wozniak, ChatGPT gibi yapay zeka deneylerinin, toplum ve insanlık için büyük risk olduğunu düşünerek 20 binden fazla imza toplayıp durdurulmasını istediler.

Geoffrey Hinton, ki kendisine ‘yapay zekanın ağabeyi denir’ gelecek 10 yılda yapay zeka sistemlerinin insan zekasını geçeceğini dile getirip, endişelerini söyledi.

Bilim insanları ve endüstri liderlerinin yaptığı açıklamaya göre ise, ‘yapay zekanın yok olma riskini azaltmanın küresel bir öncelik olması gerektiğini’ de dile getirdiler.

Konu son derece ciddi.

Hatta, özellikle yaratıcı yazarlık, iletişim, gazetecilik, kodlama ve veri girişi gibi işlerin yerini alabileceğine dair haklı endişeler var.

ChatGPT yapay zekanın sahibi Microsoft mu?

ChatGPT, OpenAI adlı bir yapay zeka araştırma şirketi tarafından geliştirilmiş 2015 yılında Elon Musk ve birkaç ortak tarafından kurulmuş. Ancak Musk, 2018 yılında şirketten ayrılır. 2019 yılın başlarında Microsoft tan 1 milyar dolarlık yatırım alır.

Amazon web servis ve Infosys OpenAI ya yatırım yapsalar da ne kadar yatırım yaptıkları halen karanlık.
Fakat ChatGPT, önümüzdeki 10 yıl içinde 4 milyon yeni milyoner yaratabileceğinin yanı sıra 20,6 trilyon dolarlık bir servet kayması potansiyeli de olduğu tahmin ediliyor. Şimdi bu verileri duyan Musk, böylesi bir fırsatı kaçırmanın üzüntüsünü yaşayıp, acısını yeni projelerden çıkarıyor olabilir.

Mesela video oyun sektörü, aralarında bulunan en riskli mesleklerin başında geliyor.

Neden mi?

Özellikle video oyun sektörü ve oyun grafiklerinde özel olarak tasarlanmış bir yapay zeka çipi, ‘ChatGPT gibi’ daha hızlı ve daha ucuza elde edilmesi bazı uzmanların teknoloji sektörünü ve muhtemelen onunla birlikte dünyayı yeniden şekillendirebilecek bir yapay zeka devrimi olarak gördükleri şüphesiz.

Yapay zeka çiplerinin önde gelen tasarımcılarından Nvidia’nın hisseleri, şirketin analistlerin ürünlerinin satışlarının arttığına işaret ettiğini ve büyük bir gelir artışı tahmininin ardından neredeyse yüzde 25 oranında yükseldi.

Şirketin değeri 30 Mayıs’ta kısa süreliğine bile olsa 1 trilyon doların üzerine çıktı.

Çiplerin bir tanımı var mı?

Yaptığım araştırmaya göre, bunun kolay bir yanıtı yok. Ancak genel olarak bu terim, yapay zeka iş yüklerinin üstesinden gelmek için uzmanlaşmış bilgi işlem donanımlarını kapsıyor.

ABD’de Georgetown Üniversitesi’ne bağlı Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi’nden gelen açıklamada, “Yapay zeka çiplerinin üzerinde tam olarak uzlaşılmış bir tanımı yok.’’ ifadeleri kullanıldı.

1993 yılında üç girişimci ile kurulan Nvidia da grafik işlemci birimi üzerinde çalışılması GPU adı verilen grafik hesaplaması kodlanmasıyla hem video oyunlarının hem de yapay zekanın gelişmesinde büyük rol oynamıştı. Bu başarı, ilgiyi arttırarak Nvidia ve rakipleri için yeni bir sektör fırsatı yarattı.

Şimdilerde ise uzmanlar, ChatGPT gibi insan benzeri bir dil üreten yapay zeka sohbet robotları çağında World ID’lerin gerekli olacağını söylüyor. World ID’ler, gerçek kişiler ile çevrimiçi yapay zeka botları arasındaki farkı belirlemekte kullanılabilecek.

En büyük örneği ise ABD ve uluslararası üniversitelerdeki eğitimciler, öğrencileri bu araçları en iyi şekilde nasıl kullanacaklarını teşvik ediyor ve hatta öğretiyor.

Eğitimcilerin, sınıfta öğrencilerin yapay zekaya nasıl uyum sağladığını ve kodlama dersinden sosyolojiye kadar bir dizi farklı dersin buna nasıl uyum sağladığını gördüler.

Yükseköğretim araştırma grubu Intelligent.com tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin yaklaşık yüzde 30’u geçtiğimiz akademik yılda ChatGPT’yi okul çalışmaları ve İngilizce derslerinde kullanıldı.

Vanderbilt Üniversitesi’nde Doçent Jules White, okullarda müfredata dahil edilmesi gerektiğine inananlardan biri. Çünkü, öğrencilerden ödevler için röportaj soruları bulmaları, sosyal medya gönderileri yazmaları ve verilen istemlere göre çıktıyı eleştirmeleri için araçla işbirliği yapmalarına yardımcı olduğuna inanıyor.

Ancak, kullanılan bu yöntem ile öğrenci sizce ne kadar öğrenebilir?

Örneğin dilbilgisi hatalarını yakalamak için kullanılan bu araçların kısa yoldan yapay zekayı kullanarak halletmesi veya öğretmenlerin bunları not vermeye yanlışlarını düzeltme yönündeki söylemlerine acaba öğretmen önyargısını azaltması veya güvenmemesi sorgulaması karşımıza çıkabilir mi?

Sonuç olarak, arabanın ilk icat edildiği zamanki gibi. Son kişi olmak istemezsin. Yapay zeka vaat ettiğinin yarısı kadar güçlenirse, yapay zeka endüstrisine önümüzdeki yıllarda yatırım yapabiliriz

(Yazıyla ilgili görüş ve düşüncelerinizi yazarlar@sentezmedya.com.tr adresine göndererek yazarımızla paylaşabilirsiniz.)

Paylaş.
Exit mobile version