Oyun endüstrisi dünyanın yeni gözdesi. Farklı segmentlerde rekabetin büyüdüğü bu alanın önümüzdeki süreçte sadece bir oyun değil, pazarlamadan reklama, satıştan diplomasiye kadar uzanan geniş bir yelpazede karşımıza çıktığını göreceğiz.

Yani dünün eğlencesi, bugünün sektörü, yarının koşullarını belirleyecek büyük bir güçten bahsediyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin potansiyeli yüksek bu meseleye çok daha farklı bir pencereden bakması lazım.

Böylesine kritik bir süreci Güney Kore ya da ABD’den çıkan markalar gibi görmemiz, siyaset üstü bir biçimde desteklememiz gerekiyor. Tam bu noktada hafta içinde sohbet ettiğim bir girişimci StartGate’in Kurucusu Mustafa Cihat Durmuş’un söyledikleri beni çok etkiledi.

Türkiye’nin rahatlıkla önce bölgede bir merkez, ardından da dünya oyun pazarında söz sahibi bir aktör olabileceğinin üzerinde duruyor. Bu amaçla kurdukları yapıda, şu an 500 oyun girişimcisi var ve yatırımcı ile oyunu üretecekler arasında denge kurarak, aslında sağlıklı bir model öneriyor.

İlk planda 3 unicorn hedefiyle ortaya çıktıklarını dinlediğim Durmuş, sağlıklı bir yapılanmayla Türkiye’nin kısa süre içinde farklı bir aktör olabileceğine dair inancını gördüm. Mesele salt bir müteşebbis gibi bakmıyor.

Üzerinde durduğu daha çok oyunu yeniden kurgulamak. Bugüne kadar başıboş gözüken bu yapıda, dünyada örneklerini de gördüğümüz özellikler dikkat çekiyor. Oyunu üretene, ‘sen sadece üret’, yatırımcıya da ‘güvencen benim’ derken, kurduğu denge noktasıyla aslında ülkenin bu alandaki çıtasını yükseltebilecek bir potansiyele sahip. En önemlisi aranan yurtdışı ve yurtiçi yatırımcıyı da sektörün destekçisi yapabilir.

Ben tüm yatırımı yakından inceledim ve ilgi duyan herkesin de gidip görmesini tavsiye ederim. Yatırım güzel, ama yetmez. Değerli olan meseleye bakış açısı. Ülkeyi bölgede bir üretim üssü haline getirme vizyonu, sektörler ve firmalar üstü bir değerle ortada duruyor.

Bu nedenle yapıya Güney Kore’nin cep telefonu, ABD’nin uzay çalışmalarındaki özel sektör yaklaşımı gibi bir kurguyla bakmak lazım. Çünkü bunu başarabilirsek, geleceğin ekonomisinde köşelerin yuvarlandığı alana hem katma değerli üretimlerle ulaşabilme, hem de oyunu belirleyebilme şansı elde edebiliriz.

(Yazıyla ilgili görüş ve düşüncelerinizi yazarlar@sentezmedya.com.tr adresine göndererek yazarımızla paylaşabilirsiniz.)

Paylaş.
Exit mobile version