Bazı analistlere göre çip krizi, en sorunlu dönemini 2021’in son çeyreğinde yaşanacağı konusunda hemfikir. Ancak, çip tedarik zincirinin normale dönmesi 2022 boyunca sürebilir.

Pandeminin başlangıcında, üretimlerin azalmasıyla etkisi pek hissedilmemişti. Ancak bu günlerde, pek çok elektronik cihaz için yüksek talep gören çiplerin arzı günden güne zorlaşmakta.

IBM: Küresel bilgisayar çipi kıtlığı iki yıl sürebilir

Bir diğer düşünce de krizin atlatılması için destek Avrupa, Güney Kore ve ABD’nin büyük, ulusal üreticilerinden değil, eski ve son teknolojiden uzak fabrikalardan gelecek.

Çip krizinin nasıl biteceğine geçmeden önce, nasıl başladığını hatırlayalım. Yaşanan panik, sokağa çıkma yasakları ve dünya genelinde yaşanan belirsizlikle birçok üretici operasyonlarını durdurma veya yavaşlatma kararı almıştı. Ancak bu koşullar, iş gücünün büyük bölümü evden çalışmak amacıyla bilgisayar gibi elektronik cihazlar satın alımı gerçekleştirdi. Aynı zamanda öğrenciler de evden eğitim için bilgisayarlara ve tabletlere ihtiyaç duydular. Ayrıca evde daha fazla zaman geçirmek zorunda olan insanlar TV ve oyun konsolları gibi ev teknolojilerine harcama yaptılar.

Pazar araştırması tahminlerine göre, çip talebi 2025 yılına kadar her yıl olmak üzere yüzde 10 artması bekleniyor. Her sektörde çipler, farklı işlemler kullanılarak, farklı amaçlarla üretilse de aynı üretim hatlarından geçiyorlar. İşlemci teknolojilerinde yaygın kullanım 40 nanometre ve daha eskileri diyebiliriz.

Birçok üretici, bu 15 yıl öncesinin teknolojisine sahip çipleri talep ediyor. Bu talebi karşılayan üreticiler, toplam üretimin yüzde 54’ünü oluşturuyor. Çiplerde genellikle 200 mm yonga plaka kullanılmaktadır. Birçok altyapı bu 200 mm plakalara sahiptir.

40’tan fazla şirketi 2020’nin başından 2022’nin sonuna kadar aylık yonga plakası üretim kapasitesini 750 bin adetten fazla artıracağı söyleniyor. Uzun vadede ise 2024’ün sonuna kadar 200 mm plaka üretim kapasitesi yüzde 17 artış gösterecek. Bu krizi aşmak için 2020’de 3 milyar dolar harcama, 2021’de 4,6 milyar dolara yükseleceği söyleniyor. Ancak, beklentiye göre krizin ardından 2022 harcamaları 4 milyar dolara düşecek.

Çip krizi aşılması için, büyük üretici firmalar ve ülkeler üretimi artırmaya yönelik çabalarını artırmış durumda. Güney Kore 450 milyar dolar değerinde 10 yıllık bir plan açıkladı. Avrupa Birliği yarı iletken sektörüne 160 milyar dolar para fonlamayı düşünüyor. ABD’de 52 milyar dolar değerinde bir yasa gündemde.

Çip üreticileri halihazırda üretimi artırmak adına çılgın harcamalar yapıyor. Çip üretim ekipmanları sanayi derneği rakamlarına göre Nisan 2021’de üreticiler yıllık bazda yüzde 56 büyüdü. 2021’de 10 yeni yonga fabrikası üretime başlayacak ve 2022’de 14 tane daha yeni fabrika açılacağı düşünülüyor.

Paylaş.
Exit mobile version