Çelik profil üretimi, servis merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren şirketlerden biri olan Kocaer Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022” listesine göre en çok mal ihracatı gerçekleştiren 50’nci şirket oldu.

Katma değerli ürünleri, yurt dışı dağıtım kanalları, Ar-Ge, inovasyon ve sürdürülebilirlik yatırımlarıyla sektöründe adı duyulan Kocaer Çelik, TİM’in verilerine göre FOB 393,5 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en büyük 50’nci mal ihracatçısı oldu.

“Katma değerli ürünlerimiz pozitif ayrışmamızı sağladı”

Elde ettikleri başarıların gelecek hedefleri için kendilerine güç verdiğini belirten Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, “Kurulduğumuz günden bu yana ülkemize sağladığımız katkıyı artırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Katma değerli ürünlerimiz ve güçlü yurt dışı dağıtım ağımızla ülke ihracatımıza değer yaratıyor, ekonomik kalkınmayı destekliyoruz. Sektörümüz global anlamda 2022 yılında tedarik sıkıntıları, küresel çapta yaşanan enflasyon artışı, yüksek enerji maliyetleri ve bölgesel çatışmaların etkisiyle oldukça zor bir sene geçirdi. 2023 yılına Çin’de beklenen talep artışının sektörü canlandıracağı ve resesyon endişelerini azaltacağı beklentisiyle girmemize rağmen yılın ilk yarısında sektörde beklenen iyileşmeyi tam olarak gözlemleyemedik. Dünyada ham çelik üretimi yüzde 1,1, Türkiye’de ise yüzde 16,33 oranında bir daralma yaşadı. Demir çelik sektöründe bozulan dengeler, ihracatta gözlenen büyük gerileme, enerji ve işçilik maliyetleri ve Aliağa – A2 fabrikamızın yatırım sürecinde gerçekleşen planlı 32 günlük üretim duruşuna rağmen 2023 yılının ilk yarısında toplam satış hacmimizi geçen yıl ile aynı seviyelerde korumayı başardık. Satış gelirimizi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artırarak 5 bin 244 milyon TL’ye çıkardık. Net karımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 oranında artırarak 322,9 milyon TL’den 769,4 milyon TL’ye, net kâr marjını yüzde 6,7 seviyelerinden yüzde 23’e yükselttik. Özellikle dünyada üretimi zor ve kısıtlı olan özel çelik profil ürünlerine odaklanmamız sektörümüzde pozitif ayrışmamızı sağladı. Aliağa A-2 fabrikamızda yapılan katma değerli ürünlere yönelik yatırımımız ve alınan ön siparişler dikkate alındığında katma değerli ürünlerimizin payının yılın ikinci yarısında da artmasını bekliyoruz. Çelik profil sektöründe global oyuncu rolümüzü güçlendirmek, ülkemizin küresel pazarlardaki payını daha da artırmak için yatırımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version