Merkez Bankası, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerde reeskont kredisi günlük kullanım limitlerini 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükselttiğini duyurdu.

Ticaret Bakanı Bolat, ihracatçının yanında olmaya devam ettiklerini bildirirken, Bakan Şimşek, “Kalıcı refah artışı için daha çok ihracat odaklı yatırım yapmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası, İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredileri’ne ilişkin bir düzenleme yaparak günlük limitleri 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltti.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, 25 Temmuz 2023 tarihli duyuruda günlük ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi limitinin 300 milyon liradan 1.5 milyar liraya yükseltildiği hatırlatılarak, “Seçici kredi kullanımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla günlük limitin 1.5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltilmesine karar verilmiştir.” denildi.

Açıklamada, reeskont kredilerinin kullandırılmasında KOBİ payının artırılmasına ve ihracat performansının dikkate alınmasına devam edileceği vurgulandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, limit yükseltilmesiyle ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, kapsayıcı ve sürdürülebilir ihracat artışı için ihracatçının yanında olmaya devam ettiklerini bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Üç aylık bir sürede ihracatçılarımıza günlük kredi limitini 10 kat artırdık. Bu, ihracatı önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösteriyor. Kalıcı refah artışı için daha çok ihracat odaklı yatırım yapmamız gerekiyor. Orta vadede fiyat istikrarını sağlayarak şirketlerimizin küresel piyasalarda sermaye benzeri krediye erişimini sağlayacağız.” açıklamasını yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Dezenflasyona geçiş sürecinde cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz. İstihdam ve ihracattaki artışa önemli katkı sağlayan KOBİ’lerin reeskont kredilerindeki payının artmasını destekleyici uygulamalara devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Önemli bir sorunu aşmış oluyoruz”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de, “1,5 ay önce 300 milyon lira olan günlük reeskont kredisi limitinde 10 kat artış sağlanmış oldu. Limitlerin artırılmasıyla önemli bir sorunu aşmış oluyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Gültepe, “Süreç Eximbank kredilerinde ihracatçı için 70 milyar liralık ek destek sağlanmasıyla başlamıştı. Ancak bizim için asıl önemli olan Merkez Bankası’nın reeskont kredisi için bankaların günlük limitini artırmasıydı. Nitekim 20 Temmuz’da reeskont kredisi limiti 5 kat arttırılarak 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkarıldı. Reeskont kredisi limitleri, bugün de 2 kat artırılarak 3 milyar TL’ye yükseltildi. Yani 1,5 ay önce sadece 300 milyon lira olan günlük reeskont kredisi limitinde 10 kat artış sağlanmış oldu. Yeni düzenlemeyle yüzde 30 ilave döviz satışı ve önden döviz satış şartı gibi koşulların kaldırılmasını da çok isabetli buluyoruz. Böylece KOBİ’lerin kredilerden aldığı pay artarken yüksek performans gösteren ihracatçıların önceliklendirildiği bir süreç başlamış oluyor. Elbette tüm bu kararların arkasında istişare ve ortak akıl var. Bu süreçte Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan ile çok verimli görüşmelerimiz oldu. Kendisine ihracatçılarımıza verdiği destek ve sağladığı kolaylıklar için teşekkür ediyorum. Reeskont kredi limitlerinin artırılmasıyla önemli bir sorunu aşmış oluyoruz. Dolayısıyla ihracatçımız finansman arayışıyla zaman kaybetmek yerine daha fazla üretime ve ihracata odaklanabilecek.” dedi.

Gültepe, Merkez Bankası’nın finansmana erişim konusunda yaptığı düzenlemelerin Türkiye’nin toplam ihracatına da pozitif yansımaları olacağını belirtti.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş.
Exit mobile version