Bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin satın almalar ve devlet desteği ile önemli oranda hafiflemesi küresel piyasaların haftanın ilk işlem gününe ılımlı bir zeminde başlamasını sağladı. Ayrıca ABD’de iflaslar sonrasında küçük ölçekli bankalardan büyük ölçekli bankalara doğru artan para akışının hafiflemesinin de güven ortamının artmaya başladığında yönelik sinyaller verdiğini söyleyebiliriz. Ancak henüz kuvvetli bir momentum kazanımından söz etmek güç. Dolayısıyla hafta boyunca varlık fiyatlarının ne derece destek bulabileceğini takip edeceğiz.
Makroekonomik veri tarafında ise bugün ABD verileri ön planda olacak. Bu kapsamda tüketici güveni ve Richmond Fed imalat endeksini takip edeceğiz. Önceki ay 102,9 olan tüketici güveninde 101 seviyesine doğru bir geri çekilme öngörülüyor. Mart ayına ait imalat endekslerinde ise genel olarak yatay bir trend görmüştük. Bu noktada Richmond endeksinin ne derece farklı bir tablo ortaya koyabileceğini izleyeceğiz.
Lira’da değer kayıpları belirginleşti
TL’de son dönemde değer kayıplarının biraz daha beliğin hale gelmesiyle USD/TL’de Mart ayı başından bu yana yükselişin %1’i aştığını görüyoruz. Aylık bazda bakıldığında bu artış Eylül 2022’den bu yana karşılaştığımız en yüksek artış olduğu için oldukça dikkat çekici. Aşağıdaki grafikte de görülebileceği gibi kurda 3 ve 1 aylık volatilite arasındaki makas ise oldukça belirgin şekilde açılmış durumda.
Borsa İstanbul’da hacimler azalıyor
Gün boyu önemli bir değişim göstermeyen BIST 100 endeksi ağırlıklı olarak 5000-5075 bandında işlem gördü. Ancak özellikle kapanışa doğru satış baskısının biraz daha belirgin hale gelmesi ile endeks günü teknik açıdan önemine sıklıkla vurgu yaptığımız 5000 puanın altında noktaladı. Bu seviyenin altında kalınması durumunda aşağıda 4900 puanı bir sonraki destek olarak izleyeceğiz. 5000 puanın yeniden aşılması durumunda ise 5060 ve 5180 dirençlerinin aşılıp aşılamayacağı önem kazanacaktır. Öte yandan son günlerde sergilenen durgun görünüme paralel olarak hacimlerin de azalma eğilimi göstermesi dikkat çekiyor. Kısa vadede daha iyimser bir tablo oluşması için bu görünümün de değişmesi gerektiğine inanıyoruz.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.