Rusya Devlet Başkanı Putin’in imzaladığı kararname ile 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere dost olmayan ülkelere ruble ile doğalgaz satışı yapılacağı duyurulmuştu. Kremlin Cuma günü yaptığı açıklamada hemen bir doğalgaz kesintisine gidilmeyeceğini ama bu karardan vazgeçilmeyeceğini belirtti. Gazprom müşterilerine ruble karşılığı ödemeler ile ilgili talep oluşturmaya başlarken, Rusya’nın diğer ihracat ürünleri için de ruble ödeme istemesi bekleniyor.
Cuma günü doğalgazı kesilmeyen Avrupa enflasyon şoku ile karşılaştı. Mart ayı enflasyonu yıllık %6,6 beklenirken %7,5 gerçekleşti. ABD’de tarım dışı istihdam beklentilerin altında kalırken, yıllık ücret artışları beklentileri aştı. Dünyada Mart ayı PMI imalat endekslerinde zayıflık ile birlikte enflasyonun beklentileri aşması; kısa vadeli faizler ile uzun vadeli faizler arasında makasın açılmasına neden oluyor.
Tahvil piyasaları resesyonu fiyatlamasına, ekonomik verilerin stagflasyona işaret etmesine karşılık borsalar ikinci çeyreğe yükselişle başladı. Nisan ayı S&P endeksinin en fazla yükseldiği ay olarak ön plana çıkmaktadır, ortalama olarak Nisan’da %1,7 yükselmektedir. Bu haftanın en önemli ekonomik olayı, Çarşamba günü açıklanacak Fed toplantı tutanakları olacaktır. Hafta sonu Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabuluculuğunda masaya oturacakları haberi yer aldı. Liderlerin masaya oturacak olmaları, anlaşma üzerinde kuşkuları dağıtabilir.
Dolar/TL’de 14,73 kırılabilir
Dolar endeksinde Ukrayna ile Rusya arasında görüşmelerde mesafe kaydedilmesi ile başlayan düşüş kalıcı olmadı. Cuma günü dolar yükselirken, gelişen para birimlerinde değer kaybı dikkat çekti. Dolar/TL’de 14,61-14,73 dalgalanma bandı içerisinde 14,70’i zorladı. Bugün saat 10:00’da Mart ayı TÜFE verileri açıklanacak, %5,30 aylık artış ile yıllık enflasyonun %60,90’na yükselmesi bekleniyor.
BIST 100 Nisan’a güçlü başlangıç yaptı
24 Şubat’ta başlayan aktif açığa satış yasağı Cuma günü itibariyle kalkmıştı. 24 Şubat’tan bu yana soluksuz yükselen endekste açığa satış sınırlamasının kalkması işlem hacmini artırırken kısa vadeli yükseliş eğilimini olumsuz etkilemedi. S&P’nin Türkiye’nin yerli para cinsinden kredi notunu düşürmesi ve Mart ayı enflasyonunda yukarı yönlü riskler karşısında 2225 desteği ön plana çıkacaktır. Kısa vadeli direncimiz 2270 seviyesindedir.
BIST 30 Nisan ayı kontratı günü %0,88 yükselişle 2542 seviyesinden tamamladı. Gün sonunda açık pozisyon değişimi 18.294 artışla 448.901 oldu. Son üç işlem gününde 2518 desteği üzerinde kapanış ile güç toplanması sonrasında 2567’de bulunan ana direncinin test edilmesini bekliyoruz. 2567 direncinin kırılması durumunda 2620’de bulunan yükselen kanal direnci hedef olacaktır. 2518 desteğinin kırılması durumunda ise kar realizasyonu tetiklenecektir.
Dolar/TL Nisan ayı kontratı %-0,18 düşüşle 14,95 seviyesinden tamamladı. Kapanış teorik fiyatın %1,81 üzerinde gerçekleşti. Gün sonunda açık pozisyon değişimi 8.735 artışla 1.335.929 oldu. Bugün de 14,84-15,05 bandında yatay trendin korunmasını bekliyoruz. Ortalamalar kesişip 15,05’den gerilemektedir. 15,05 kırılması durumunda ancak trend dolar lehine dönebilecektir.
Kaynak: ÜNLÜ & Co
Bu içerik bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kayıp risklerini göze alıp kendi sorumluluklarında hareket etmelidir. Herhangi bir yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.