Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleri ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından gerçekleştirilen 3. Siber Güvenlik Sektör Zirvesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç başkanlığında 11 Şubat 2022 tarihinde Antalya’da başladı.
Zirveye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile sektör temsilcileri katıldı.
“Siber güvenlik, milli güvenliğimizden ayrı düşünülemez”
Zirvenin açılış konuşmasında yer alan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, bu zirvenin siber güvenlik alanında ülkemizdeki tüm paydaşları bir araya getirdiğini dile getirdi. Sayan, Siber Güvenlik Kümelenmesi Sektör Zirvesi’nin sadece kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirmekle kalmadığını bunun yanı sıra ülkemizdeki gelişmelerin değerlendirildiği, stratejilerin belirlenmesine ve siber güvenlik ekosistemine katkı sağladığını vurguladı:
“Hiç şüphesiz siber saldırılar toplumun her kesimini tehdit ediyor. Kişisel veriden ticari sırra, maddi menfaat amacından dezenformasyona, kamu düzeninden devlet güvenliğine kadar her alanda siber saldırılarla karşılaşıyoruz.
Bu kapsamda siber güvenlik, milli güvenliğimizden ayrı düşünülemez ve milli güvenliğimize önemli katkılar sağlayan bir unsur haline geldi. Günümüzde, ulusal düzeyde siber güvenliğini sağlayamayan ülkelerin, çok ciddi sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Siber güvenlik günümüzde tüm ülkelerin gündeminde üst sıralarda yer alan bir konu. Bu nedenle, siber güvenliğin sağlanması noktasında tüm kurumlarımızla ve paydaşlarımızla gerçekleştirilen çalışmaları çok önemli buluyorum.
Ülke çapında gerçekleştirdiğimiz siber güvenlik çalışmalarımızın bir sonucu olarak, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından ülkelerin siber güvenlik konusundaki olgunluğunu ölçmekte kullanılan “Küresel Siber Güvenlik Endeksi” verilerine göre ülkemiz, 2020 yılında Avrupa’da 11’inci sıradan 6’ncı sıraya, Dünya genelinde ise 20’nci sıradan 11’inci sıraya yükselerek, her yayımlanan endekste aralıksız yükselme geleneğini sürdürdü.
Siber Güvenlik Kümelenmesi, bizler için bir fabrikanın çarkları, bir saatin ilerlemesini sağlayan mekanizması gibi. Yani biri olmadan diğerinin hiçbir anlamı yok. Nasıl ki akrep ve yelkovan müthiş bir ahenk ve disiplinle birbirini takip ederek, bir ekip çalışması sunuyorsa işte bu kümelenme de siber güvenlik alanında böyle bir öneme sahip. Birlikte hareket etmenin kazandırdığı bu bakış açısıyla çok daha güzel işlere imza atacağız.”
Konuşmaların ardından “3’üncü Sektör Zirvesi Ödülleri” sahiplerini buldu.
- Girişimcilik Faaliyetlerine Destek Ödülü – STM
- Yerli Ekosisteme Destek Veren Entegratör Firma Ödülü – Türk Telekom
- Yılın Parlayan Yıldızı Ödülü – Binalyze
- Eğitim Faaliyetlerine Destek Ödülü – Deepcase
- En Fazla Ülkeye İhracat Yapan Firma Ödülü – Chomar
- Küme Çalışmalarına Destek Ödülü – HAVELSAN, ASELSAN, STM, Oğuz Yılmaz ve Uğur Çağal