Son on yılda, veri akış platformlarının milyarlarca dolarlık bir endüstri haline geldiğini ve müzik sektörünün mekaniklerini etkili bir şekilde değiştirdiğini gördük.
Yakın tarihli bir pazar araştırması raporuna göre, Spotify, şu anda müzik akışı endüstrisinde %31 pazar payına sahip. Dünya çapında 420 milyon civarında küresel kullanıcısı ve 180 milyon ücretli abonesiyle müzik dünyasındaki muazzam gücünü inkar etmek zor. Spotify ayrıca, müzik korsanlığının yıllarca süren saltanatına da büyük oranda son verdi.
CEO Daniel Ek, yasa dışı müzik indirme işlemlerinin ve eşler arası dosya paylaşım hizmetlerinin hala yaygın olduğu bir dönemde, 2006’da Spotify’ı kurdu. Daniel Ek, müzik korsanlığının müzik endüstrisinde büyük bir boşluğu doldurduğunu vurgulayarak, hayranların bir şarkıyı dinlemek için bir müzik albümüne 100’lerce lira ödeyeceği veya dünyadaki tüm müziğe erişmek için hiç para ödemediği bir sistemi işaret etti.
Müzik endüstrisi için önemli bir sorunu çözmesine ve başarısına rağmen Spotify, bağımsız ve deneyimli müzisyenleri rahatsız eden bir gelir akışına sahip.
Dünya çapında 420 milyon kullanıcısıyla Spotify, şu anda müzik akış platformları arasında lider durumda. Bununla birlikte, sağladığı platformda aslan payını kendilerine alması nedeniyle, son yıllarda sanatçılar tarafından eleştirilere konu oldu.
Müzik endüstrisindeki binlerce sanatçı, neredeyse iki yıl boyunca etkinlikler düzenlemeyerek nakit sıkıntısı içine girdiğinden, müzik akışı platformlarından elde ettikleri gelire birdenbire çok daha önem verir oldu. Buradan hareketle yapılan bir araştırma, 2022’de müzik NFT platformlarının daha geleneksel, merkezi akış modellerinden pazar payını ele geçirmeye başlayacağını öngördü.
NFT’lerin geçen yılki önemli atılımıyla birlikte, kripto varlıklara yönelik bir talep gördük. Bu sanat formları aynı zamanda müzik ürünleri şeklini de aldı. Eserlerini NFT olarak satarak önemli gelir akışı elde eden sanatçı listesi giderek büyüyor.
Ethereum ve Solana blok zincirlerinde çalışan, merkeziyetsiz ve topluluk tarafından işletilen bir müzik akış platformu olan Audius, halihazırda popüler müzik dergisi Rolling Stone tarafından Spotify’a önemli bir rakip olarak gösteriliyor.
Açık kaynaklı, merkeziyetsiz çerçevesiyle Audius, blok dünyasının müzik akış platformu olmayı vaat ediyor. Merkezi akış platformlarını ortadan kaldırarak müzisyenlere toplam gelirin en az %90’ını almasını sağlayarak başarmayı planlıyor. İş modellerine bağlı olarak, diğer %10, ağı destekleyen tüm operatörlere tahsis ediliyor.
Sanatçılar ayrıca, Audius platformunda içeriklerinden nasıl para kazanılacağını da seçebiliyor. İster ücretsiz içerik, isterlerse tek seferlik bir ödeme ile NFT olarak sunma gibi çeşitli seçeneklere sahipler.
Audius nispeten yeni olsa da, Deadmau5, Disclosure, Skrillex ve Weezer gibi popüler sanatçıların yeni şarkılarına ev sahipliği yaptı. Eylül 2021’de tamamı müzik endüstrisi tarafından 5 milyon dolarlık bir finansman turunu da duyurdu. Yatırımcılar arasında, Katy Perry, Linkin Park’tan Mike Shinoda ve Steve Aoki de yer alıyor.